UYARI: Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Uyarı: “Rab” ve “Peygamber” kelimeleri ek aldığına kesme işaretiyle ayrılmadan “Rabbimi- zin” ve “Peygamberimizin” şeklinde yazılır. 14. Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.8 İstisna: Allah için kullanılan “O” zamiri cümle içinde büyük yazılır.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Her türlü özel adın başında kullanılır. Ulusal ve dinsel bayramlarla, bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
İlgili 32 soru bulundu
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
TDK'nın değişim hızına yetişilmiyor ki sayın öğretmenim. Evet önceden sizin ifade ettiğiniz gibi yazılıyordu, ama artık akrabalık terimlerinin ilk harfi küçük yazılıyor. Ancak lakaplaşmış akrabalık terimleri büyük harfle yazılıyor.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir. “Sen” şahıs zamiri saygı için kullanıldığında “siz” kullanılır ve cümledeki yüklemde çoğul olur.
1-Şahıs zamirleri: Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir. Örnekler: Benim silgim, senin defterin, onun tokası, onların tarlaları, sizin sesiniz, bizim kedimiz.
UYARI Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.
Ben, sen, o, biz, siz ve onlar şahıs zamirleridir. 2) İşaret zamirleri: İsimleri işaret yolu ile karşılayan zamirlerdir. Bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar işaret zamirleridir. 3) Belgisiz zamir: İsmi belli olmayacak şekilde karşılayan zamirlerdir.
Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Türkçede en çok yazım yanlışı yapılan konulardan biri de özel isimlerin küçük harfle ya da büyük harfle başlaması ile ilgilidir. Ağrı Dağı; Ağrı dağı, Ağrı Dağ'ı gibi yazıldığında yazım yanlışı oluşur. Doğru kullanıma göre Ağrı Dağı'ndaki iki kelime de büyük harfle başlamalıdır. Meyve nasıl yazılır?
Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar. Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar. Düşünce, hayat tarzı, politika gibi anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt) büyük harfle başlar.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır. Bu bağlamda Ayşe teyze doğru yazılışı şu şekildedir: Ayşe teyze (doğru kullanım)
Cümleler arasında bir harflik boşluk bırakılır. b. Cümle başında ve içinde, özel adlar büyük harfle başlar: - Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…
» Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde veya lakap yerine kullanıldığında büyük harfle başlar. Örnek: » Nene Hatun, Müslüm Baba, Susuz Dede… » Bugün Susuz Dede'yi ziyarete gittik. » Hitap kelimeleri büyük harfle başlar.
Uzun yıllar devam eden isimlendirme karmaşası 2017 yılında yayınlanan Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'yle “rehberlik öğretmeni” olarak güncellenmiştir.
İlkokulda öğrenmiştik isimden sonra gelen Hanım ve Bey gibi kelimelerin ilk harflerinin büyük yazılacağını.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri