SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
Kanuna göre, bayramın içinde bulunduğu ayda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malulü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri almakta olan kişilere bayram ikramiyesi ödeniyor.
İkramiyeler direkt olarak bankaya emekli olan kişinin emekli maaşını aldığı hesabına yatırılmaktadır. Bayram İkramiyesi Kimlere Verilir? En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir.
1) (a) (SSK) bendi kapsamında gelir/aylık alanların 2023/Nisan ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri: - Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlara 14/04/2023, - Ödeme günü 21, 22, 23 olanlara 15/04/2023, - Ödeme günü 24, 25, 26 olanlara 16/04/2023.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılan kişiler de bu ikramiyeden yararlanamayacaklar. Ayrıca şirket sahipleri, şirket ortakları, Bağ-Kur emeklileri ve kamu emeklileri de ikramiyeden faydalanamayacaklar. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlar da ikramiye alamayacaklar.
İlgili 41 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 5 bin lira verilmesi düzenlemesine ilişkin, "İlk düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağkur'lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu.
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Yaşlılık maaşı alanlar, ikramiyeden yararlanamayacak.
SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklilerini kapsayan düzenlemeye göre; 5000 TL ikramiye emekli oldduktan sonra çalışan kişilere verilmeyecek.
İKİ MAAŞTAN BAYRAM İKRAMİYESİ ALINIR MI? Kendi çalışmalarınızdan dolayı almakta olduğunuz emekli aylığınızın miktarı, eşinizden aldığınız aylık miktarından fazla ise bayram ikramiyesi kendi emekli aylığınız üzerinden ödenir, ölüm aylığınız için bayram ikramiyesi ödenmez.
Peki, 5000 TL emekli ikramiyesi ne zaman ödenecek? 5 bin TL emekli ikramiyesi geçtiğimiz günlerde çalışmayan emeklilere yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçi ve Bağ-kurlu esnaf emeklileri hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu.
Bayram ikramiyeleri yükseltildi
2018 yılında emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramında ödenmeye başlanan ikramiyelerin 2021 yılında 1.100 TL olduğunu belirten Bakanlık, yeni düzenleme ile ise bayram ikramiyesi tutarının %82 oranında artışla 2.000 TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
Bayram ikramiyelerinde emeklilerin kendileri açısından bir sorun yok. Ama hak sahipleri, emekli aylıklarını sigortalıya göre daha düşük aldıkları için örneğin eşi yüzde 75 alıyorsa verilen tutar da değişebiliyor. Yani bütün emeklilere ikramiye eşit verilmiyor.
Bayram harçlığı nereden alınır? Bayram harçlığı alınması için Deniz Feneri'ne resmi olarak müracaat edilmesi gerekmektedir. Telefon, faks, şube gibi farklı kanallar aracılığı ile başvuru yapacak olan ailelerin durumu incelenerek bayram harçlığı alması sağlanmaktadır.
Emekli vatandaşlara ve hak sahiplerine bir kereye mahsus olmak üzere 5.000 lira tutarında ikramiye ödenmesi yapılacak.
İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli ve yaşlı vatandaşlar ile ailelerine bayram öncesi ekonomik destek sağlamak amacıyla evde bakım aylığı ile yaşlı ve engelli aylıkları ödemelerinin Kurban Bayramından önce yapılacağını açıkladı.
2023 BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLDU? Emekli bayram ikramiyesi zammı, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanmıştı. Buna göre; Emekliye bayram ikramiyesi 1100 liradan 2 bin liraya yükseltildi. Ramazan Bayramı'nda hesaplara yatırılan 2 bin lira, Kurban Bayramı'nda da emekli vatandaşlara yatırılacak.
İKRAMİYE ÖDEMELERİ BAŞLADI
Çalışmayan emeklilere yapılacak 5 bin lira ikramiyenin tarihi belli oldu. Ödemeler 11-12-13 Kasım'da yapılacak. Ödemeler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların ödeme günlerine göre değişiyor.
Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek. İkramiye için başvuru gerekiyor mu? Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Çiftçilere 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi yapılamadı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için bu ödemelerden faydalanamadı.
Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak. Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
Yaşlılık maaşı alanlar ise 5 bin lira ikramiyeden yararlanamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri