Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Bildiğimiz Türk kahvesine göre daha koyu bir kıvama ve daha acı bir tada sahip olan mırra, kendine has küçük ve kulpsuz fincanlar ile ikram edilir.
Arapçada “mur” kelimesi “acı” demektir. Mırra kahvesi hepimizin bildiği gibi Türk kahvesi fincanlarında servis edilmez. Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve özel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir. Yapım aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir.
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
İkram edileceği zamansa ısıtılıp ibriklere konuluyor ve kulpsuz fincanlarda konuklara veriliyor. Bu arada önemli bir not daha; çok acı ve sert bir kahve olan mırra mutlaka şekersiz içilmeli.
İlgili 30 soru bulundu
Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir. Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir.
Yani siz siz olun sakın mırra içtikten sonra fincanı yere koymayın. Mırra içildikten sonra kahve fincanının ağzı elle kapatılır ve kahve servisi yapan kişiye geri verilir. Fincanı alan kahveci de fincanın ağzını silerek bir sonraki kişiye mırra ikram eder. Mırra bir ortamda büyükten küçüğe doğru ikram edilir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip bir kahve türüdür. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir. Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir.
Mangal ateşinde 3 saati aşkın süre pişirilen mırra kahvesi, Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yoğun tüketiliyor. Zahmetli yapımı nedeniyle geçmişte sadece özel günlerde ikram edilen mırra, bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Kürt Kahvesi 250 GRAM
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
mirra kurtce'de olum demektir, bu kahve de taziye evlerinde icilen bir aci kahvedir. ayni fincandan icmek "acinizi payla$iyorum" anlamina gelir.
Arap kentlerinden geldiği söylenen mırra, özellikle Urfa ve çevresinde içilen geleneksel bir kahve olarak dikkat çekiyor. Genellikle, misafirlere ikram etmek, ya da düğün yemeklerinden sonra servis edilmek üzere hazırlanan mırra, özel fincanlarla sunuluyor.
Mırranın hazırlanışı şöyle: "Gümgüm (Büyük Cezve) su ile doldurulur, ocağa konur. Su kaynadıktan sonra yarım kilo kahve içine atılır. İki saat kaynadıktan sonra ateşten indirilir. 20 dakikalık süzülmeye bırakılır bittikten sonra kahve 2 saat daha kaynatılır ve süzülmeye bırakılır. Böylece mırra hazırlanmış olur.
Mırra kahvesini hazırlarken özellikle tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme şeklidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' adı verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.
Siyah kahvenin (türk kahvesi veya filtre kahve, ekspresso) metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla içerisine krema veya çok şeker atmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisi vardır.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor. Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen "Luwak kahvesi" bin dolara kadar alıcı buluyor.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir.
Kahveyi genel olarak üç ana bölgede değerlendirdiğimizde, çiçeksi aromalara sahip olan Afrika'dan gelen kahveler daha yumuşak içimlidir. Orta içim derecesine sahip olan kahveler ise Güney Amerika'dan, özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan gelen kahvelerdir.
Şanlıurfa'da da içilen mırra, Arapların yaşadığı; Harran ve Ceylanpınar'da yaygın olarak içilir.
güneydoğu anadolu'ya özgü bir kahve çeşidi. oldukça sert ve acı bir kahvedir.
Aslında birbirinden uzak iki bölge olmalarına karşın dibek kahvesinin çıkış noktası Diyarbakır ve İzmir yöreleridir. Diyarbakır ilinde dibek kahvesi Ege Bölgesi'nden farklı olarak, Urfa ve Maraş'ta daha çok içilen Menengiç kahvesi karıştırılarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri