Uzman önerilerine göre 2 yaşından önce bebeklere çikolata vermek sağlıkları açısından pek uygun değildir. İçerisinde bulunan madde sebebiyle gece verilen çikolata bebeklerde hiperaktiviteye neden olarak uyumalarını zorlaştırabiliyor.
Uzmanlar tarafından bebeklere ilk 24 ay çikolata verilmesi tavsiye edilmiyor. Çikolatanın içerisinde bulunan teobramin maddesi, 24 aydan küçük bebekler için faydalı bulunmuyor. 24 aylık süreçten sonra ise aşırıya kaçmayacak şekilde bebeklere gönül rahatlığıyla çikolata verilebilir.
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde 24 ay öncesindeki bebeklere çikolata zararlı olabileceği yönünde kesişmiştir. Çikolataların içinde bulunan “teobramin” isimli madde bebeklere zarar verebileceğinden 2 yaş altı bebeklere çikolata yedirilmemesi en doğru karardır.
Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
İlgili 29 soru bulundu
Sütünüzü Artırmak İçin Çikolata ve Kakaolu Gıdalar Tüketmeyin! Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Anneler sütlerini artırmak için tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Uzman önerilerine göre 2 yaşından önce bebeklere çikolata vermek sağlıkları açısından pek uygun değildir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bir yaşından itibaren çikolata, gofret gibi gıdalar veriliyor.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Kakao, çikolata gibi besinler
Kafein bebekler için uygun değildir.
1 yaşına kadar hiçbir doktor şekerli gıdaları önermiyor ki ; çikolata ayrıca bebek için ağır bir gıdadır,bir anne olarak tavsiye etmiyorum.
NESQUIK Capcanlı, sütün faydalarını destekleyen zengin içeriğinin yanı sıra tüm NESQUIK, ürünleri gibi 4-12 yaş arası çocukların beslenme ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilmiştir.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), ünlü çikolata-fındık ezmesi Nutella'nın içerisinde yer alan palmiye yağının kanserojen olduğunu açıkladı. İtalya'da bazı marketlerde Nutella'nın raflardan indirildiği belirtiliyor.
Çikolata alerjisi, çikolatanın içeriğindeki tatlandırıcılar ve emülgatörlerden kaynaklı da gelişebilir. Alerji ve intolerans sıklıkla karıştırılsa da farklı etkilere sahiptir. Çikolataya alerjisi olan bir kişinin bağışıklık sistemi etkilenir ve vücudundaki antikorlar alerji ile savaşmak için harekete geçer.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri