Anne sütü akışkan bir yapıda olduğu için kolayca yutabilir ve ilk etapta beslenme için emme refleksi yeterlidir. Zamanla süt yetersiz geleceği ve katı gıdaya geçilmesi gerekeceği için çiğneme refleksi de gelişmelidir.
Emmek bir refleks iken, çiğnemek yaklaşık altı aylıkken başlayan ve bir yaşına kadar devam eden bir öğrenme sürecinin sonucudur.
Dil bağı, bebeğin beslenmesi, yutması ya da konuşmasını etkileyebilir. Normalde bebeğin dili anne memesini emerken alt dişetini örter. Dil bağı olan bebekte ise bebek dilini uygun yerleştirip, hareket ettiremediği için annesinin meme başını emme yerine çiğner.
Bebekler annelerini yabancılardan ayırt ederler. Aile üyelerinin yer aldığı kalabalık ortamda kollarını size doğru uzatarak ona doğru gelmenizi istemesi sizi sevdiğini gösterir. Bebeğiniz ona ne kadar düşkün olduğunuzu bilir. Sadece tuvalete gitmek için bile yanından ayrıldığınızda telaşlanır, ağlamaya başlar.
İlgili 41 soru bulundu
Normal ayrılma kaygısı 18 aylık iken en yoğun haline ulaşır. 3 yaş civarında çocuğun ayrılmayı bilişsel olarak algılama kapasitesi gelişmiş ve bunun geçici olduğu fikri yerleşmiştir. Anne-çocuk ilişkisinin farklı olduğu durumlarda ayrılma kaygısı daha erken ve yoğun olarak ortaya çıkabilir.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Bu da iyi uyumasına, mutlu olmasına yardım eder. Bebek, emerken öğrenir ve keşfeder. Koklayarak tanır, emerek sütü çeker, bazen (ilerleyen dönemlerde) anneye dokunur ve onunla göz teması kurar. İşte tüm bunlar, onun ilk öğrenme deneyimidir.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); bebeğin kollarından veya göğsünden tutularak sertçe sarsılmasıyla ortaya çıkan, subdural hematom, aksonal yaralanma ve beyin ödemi gibi ciddi beyin yaralanması, retinal kanama ve ölüme neden olabilen bir fiziksel çocuk istismarı türüdür.
3-6 aylık bebekler: Bu dönemdeki bebekler çeşitli sesler çıkartırlar, konuşma seslerini taklit ederler, siz onunla konuştuğunuzda birtakım sesler çıkartarak size yanıt verirler. Diğer insanların birbirleri ile konuşmalarını izlerler , kendileri de zaman zaman birtakım sesler çıkartarak konuşmalara dahil olmak isterler.
"Ağız burun bölgesi virüs ve bakteriler için ilk vücuda giriş noktasıdır. Buradan alınan her türlü bakteri ve virüs öpülen bebeklere bulaşabilir. Ne yazık ki bebekler ise hastalanmaya çok hazırlar.
8. Aylık bebek gelişimi:
İsmi seslenilince dönüp bakar. Ayna da kendisine bakmayı sever.
İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir. Tipik olarak bebeklerin çok büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Ebeveynler yeni doğan bebeğinin doyup doymadığını anlamak için idrar sıklığına, miktarına ya da rengine bakabilirler. Bu nokta da bebeğinizin bezi doluyor ve açık renkli idrar yapıyorsa bu bebeğinizin doyduğu anlamına gelir.
Sallayarak Uyutma Yöntemi
Bu yöntem, bebeklerin uyumasını sağlar. Fakat uykuya geçiş aşamasının sağlıklı olduğunu göstermez. Aksine, sonrasında çocuğunuzda huzursuzluk ve uykusuzluk sorunu doğuracaktır. Çünkü bebekleri sallayarak uyutmak, onların derin ve sağlıklı bir uykuya geçişlerini engeller.
Sallayarak uyutmanın çocuğu sersemleştirdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Oğuz Kadri Cengiz “Çocuğun sallama sırasında algısı düşer. Bu sırada hipnoz olur gibi kendini kaybeden çocuk uykuya geçer. Zaten sallanarak uyumaya alışan çocuk bir süre sonra aktif uykuya geçmekte zorlanır” diyor.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Melekler nurdan yaratılmış latif cevherler, ruhani varlıklar oldukları için, asli hüviyetleri ve gerçek mahiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Halk arasında yaygın olan 'bebekleri melekler güldürüyor' inancı gerçekten doğru mu? Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.
Bu bebekler güvenli bağlanan bebekler . Diğer grup bebeklerin bir kısmı annenin ayrılışına ağlayarak, bir kısmı da kayıtsız kalarak tepki gösterirler. Anne döndüğünde ise küser ve iletişim kurmak istemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri