Muz fazla tüketilirse kabızlığa neden olabilir. Dikkatli bir şekilde bebeğinize yedirin. Muz bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon (75 gr) muz 1 küçük boy kadardır.
Muzun aşırı tüketimi kabızlığa neden olabilir. Muzu küçük gurmenizle en erken 4. ayında tanıştırabilirsiniz. Ama tavsiye edilen dönemin 6. ay olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini önermektedir. Çok fazla muz tüketimi oldukça tehlikeli olabilir.
1) 6. Aydan İtibaren Tüketilebilen Meyveler Nelerdir? Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Muz püresine başlarken meyveyi yıkayıp, kurulayalım. Sonrasında kabuğunu soyup çatal arkasıyla ezerek bebeğin yiyebileceği kıvama getirin. Kıvamı çok koyu olursa anne sütü veya formula ile biraz seyreltebilirsiniz. Tamamen homojen bir püre yapmayın, kıvamı pütürlü olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ Ay)
Aşçı Anne Bebe Bisküvisini ıslatmadan tabakta kuru haldeyken ezip toz haline getirin. Ardından muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Ardından yoğurt ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize servis edin.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Ek gıdaya geçiş ile birlikte ise bebeklerde kabızlık sorunu görülmeye başlayabilir. Bu nedenle makarna, muz ya da pirinç gibi gıdaların sık sık yedirilmemesinde fayda bulunur. Bebeklerde kabızlık görüldüğü zaman ise ara öğünlerine bazı meyve sebzeler eklenerek bağırsaklarının rahatlaması sağlanabilir.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
D vitamini olan meyveler ve sebzeler arasında; ıspanak, muz ve portakal da sayılabilir.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Anne Sütüne Devam, Ek Gıda İse Destekleyici Bir Öğün
Ek gıdaya geçen bebeğinizin beslenmesi ile ilgili şunlara da dikkat edebilirsiniz: ●8 aylık bebeğinizin beslenmesinde ek gıda/anne sütü dengesini sağlamaya dikkat edebilirsiniz. ●8 aylık bebek beslenmesinde ideal ek besin miktarı, günde en fazla 2 bebek kavanozudur.
Ek gıdaya alıştırma dönemi şöyle olmalı sabah kalktıklarında anne sütünü ya da devam sütünü almalı bebeklerimiz. Saat 10:30-11:00 civarında bir öğün meyve püresi, 13:30-14:00 civarında bir öğün sebze püresi, 16:00-17:00 civarında ise yoğurt öneriyoruz.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Muz fazla tüketilirse kabızlığa neden olabilir. Dikkatli bir şekilde bebeğinize yedirin. Muz bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon (75 gr) muz 1 küçük boy kadardır.
Ancak muz yüksek oranda lif bulundurduğu için gaz ve şişkinlik yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu da doğal olarak emzirirken bebeklerde gaz yapma durumunu ortaya çıkarır.
6. aydan itibaren bebeğinizi şeftali ile tanıştırabilirsiniz. Şeftali satın alırken koyu turuncu ve kırmızı olanları tercih edin.
Muza karşı alerjik reaksiyonlar çok çeşitlidir. Ağızda ve boğazda kaşıntı, kaşıntılı döküntü (kurdeşen, ürtiker), deri veya mukozal şişlikler (anjiyoödem) ve nadir durumlarda boğazda daralma, hırıltı ve hatta çökmeyi içerebilir. Çoğu durumda, belirtiler meyveyi yedikten sonra saniyeler veya dakikalar içinde başlar.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Genellikle ishal tedavisinde kullanılması ile bilinen muzun kabız yaptığı düşünülür. Oysa yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı içerisinde ölçülü olarak tüketilen muz, bunun tam tersine sindirim sisteminin çalışma düzenini olumlu etkileyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri