BEDİD – BEDÎDAR (Fars. bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünür durumda olan, açık, belli, âşikâr, zâhir, pedid, pedîdar: Başka bir âlem bedîdâr eyledim meyhânede (Muallim Nâci). Olur orada hayât u neş'e bedîd (Recâîzâde M. Ekrem). Her şeyde ıyan ulüvv-i kudret / Her şeyde bedîd acz-i fikret (Abdülhak Hâmit).
bed / بد / بَدْ
Kötü, çirkin, işe yaramaz.
beri / berî / بری / بَر۪ي
Sâlim, kurtulmuş, temiz arınmış.
Kök, asıl, temel. Bünyâd. Kesmek.
bid'at / بدعت / بِدْعَتْ
Sonradan ortaya çıkan şey, ilk defâ benzersiz bir şey ortaya koymak.
İlgili 27 soru bulundu
Sual: Bidat, sadece ibadetlerde mi olur? Cevap: Fıkıh kitaplarında, bidat üç türlüdür deniyor ve şöyle sıralanıyor: 1- İslâmiyetin küfür, inkâr alameti dediği şeyleri zaruret olmadan kullanmak, en kötü bidattir. 2- Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uymayan inanışlar da kötü bidattir.
Biat Hz. Peygamber ve dört halife döneminde mescidde herkesin katılımına açık olarak düzenlenirdi. Resûlullah döneminde biata iştirak eden kadınların ilk halife döneminden itibaren fiilen bu uygulamanın dışında kaldıkları görülmektedir. Biat akdinin yazı ve yeminle tevsiki tamamen sonraki dönemlerin ürünüdür.
garb / غرب / غَرْبْ
(Çoğulu: Gurub) Güneşin battığı taraf. Batı.
Bûs etmek: Öpmek.
Burç (çoğulu burûc ve ebrâc) sözlükte “güzel olmak, örtülerinden sıyrılmak, yükselerek görünür olmak” mânalarına gelen berec kökünden Arapça bir isimdir.
berd / برد / بَرْدْ
Soğuk. Soğukluk. Soğutmak.
Ari olmak, temiz ve pâk olmak, beri olmak. Döşeğinde dönüp ızdırap çekmek.
Örneğin: Bi-huş (Akılsız) - Bidar (Uyanık). Çare ise hem bir meselenin çözümü için gerekli olan şey hem de hedeflerin gerçekleşmesi için izlenmesi gereken yol manasına gelir. Herhangi bir sorununu çözmede yetersiz kalan, çaresiz kişiler biçare olarak nitelendirilir.
Bed TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kötü, çirkin, tuhaf.
bedbin / bedbîn / بدبين / بَدْبِينْ
Kötümser, karamsar, ümitsiz.
Meselâ: Câme-hâb : Yatak.
Tam, sağlam hüküm.
İbn kelimesi çocuk ve oğul demektir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe sözcükleri ile eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde güzel ve çekici kadın manasında kullanılmıştır.
BEDİD – BEDÎDAR
(Fars. bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünür durumda olan, açık, belli, âşikâr, zâhir, pedid, pedîdar: Başka bir âlem bedîdâr eyledim meyhânede (Muallim Nâci).
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
bari / bâri / bârî / باری / بَارِئ
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Yaradan, yoktan var eden.
Kur'an'ı bir mushafta toplamak, teravih namazını cemaatle kılmak, minare ve medrese inşa etmek iyi bid'ata, kabirlerin üzerine türbe yapmak ve buralara mum dikmek de kötü bid'ata örnek olarak gösterilebilir.
Dine uygun bid'atlara şu örnek verilebilir: minare, tesbih. Peygamber Muhammed'in yaptığı ve yapmayı terk ettiği her şey sünnettir. Buna muhalif olan davranışların hepsi bid'attır. İbadet şeklinin değiştirilmesi, yeni ibadetler getirilmesi ya da yapılan bir sünnetin terk edilmesi bid'attır.
Peygamber (s.a.v)'den sonra ortaya çıkan ve daha önce benzeri olmayan dini mahiyetteki iman ve amellere yapılan ilave veya değiştirmelere bidat denir. Hz. Peygamber'in bu konudaki ciddi ikazı ile mutlaka sakınılması gereken bir davranış olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri