Bekçilerden "GBT'ne bakacağız" yanıtını alıyor. Bunun üzerine Ünder, bekçilerin GBT yapma yetkisi olmadığını belirterek kimliğini vermeyeceğini belirtiyor.
Bekçinin kimlik sorma hakkı şüphe ile başlar. memuru olması gerekir. Yoksa gbt soramaz.
KİMLİK KONTROLÜ DEVAM EDECEK
Ayrıca, bekçilere, 'suç işlenmesi, suçun faillerinin ya da aranan kişilerin kimliklerini tespiti ile mevcut ve muhtemel tehlikeleri önleme' amacıyla kişileri durdurma ve kimlik tespiti yetkisi veren düzenlemenin iptal talebi ise reddedildi.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi de geçen kasım ayında , mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
İlgili 22 soru bulundu
Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.
Siz kanunda bekçilere vermediğiniz kimlik sorma yetkisini yönetmelikle veremezsiniz. Yönetmelikle böyle bir düzenleme yapılamaz.
İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bekçi ve polis yetki karşılaştırması tablosunda da görüleceği üzere bekçilerin önleme(arama) yetkisi, denetim yapma yetkisi, istihbarat toplama yetkisi, ifade alma yetkisi, olay yeri inceleme yetkisi, adli arama ve el koyma yetkisi, gözaltına alma yetkisi bulunmamaktadır.
Gerek Kanun gerek ilgili yönetmeliğe göre bekçilerin herhangi bir araması yapma yetkisi yoktur.
Bekçiler, devlet memuru statüsünde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görevlerini yerine getirirler. Dolayısıyla bekçilerin özlük hakları, kamu kurumlarında çalışan diğer devlet memurları ile benzerlik gösterir. Bekçilerin çalışma saatleri genel olarak gün batımıyla birlikte başlar.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun 2. Maddesinde “ Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Kişisel verileri görmeye yarayan bu GBT sorgulamayı yapma yetkisi emniyet kuvvetlerinden olan polis, jandarma ve bekçiye verilmiştir. Polis, jandarma veya bekçi sokakta şüphe uyandıran, şüpheli davranışlarda bulunan, aranan kişinin eşkaline uygun kişileri durdurarak kimlik ibrazını ister.
Buna göre: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir.
Türkiye'de muhalefetin karşı çıktığı çarşı ve mahalle bekçilerine silah ve zor kullanma yetkisi veren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
Bekçiler tarafından gerçekleştirilen fiziksel müdahale, yani bekçilerin bireye vurması ise açık bir şekilde hukuka aykırıdır.
Kanuna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüpheli veya sanığın üst araması yapılabilir (CMK m.116). Üst araması, adli bir işleme esas olmak üzere yapıldığında kolluk tarafından bir üst arama tutanağı düzenlenmektedir.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Subay, astsubay ve uzman jandarma personeli bekçilerin rütbece üstü konumunda, Uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler, jandarma hizmetleri sınıfı dışındaki memurlar ile çarşı ve mahalle bekçileri arasında astlık ve üstlük münasebeti yoktur.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir.
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2023 yılında ortalama 20.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gece Bekçisi , Ocak 2023 yılında ortalama 15.840 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.768 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
“Jandarma Hizmetleri Sınıfında yer alan çarşı ve mahalle bekçileri hakkında, Emniyet Hizmetleri Sınıfında yer alan emsali çarşı ve mahalle bekçilerinin mali ve sosyal hakları aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri