“Borcu yoktur.” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir.
Vergi borcu yoktur yazısına ister bağlı olduğunuz vergi dairesinden isterseniz de internet üzerinden başvurarak sahip olabilirsiniz. Belgenizi almak için başvuru yaparken gerekli mercilere dilekçe iletmelisiniz. Bu dilekçe, vergi dairesi başkanlığına yazılmalıdır.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır.
Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi vatandaş tarafından, vatandaşın bağlı olduğu vergi dairesinden ya da internet üzeriden alınabilir. Vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuruyu dilekçe ile şahsen yapmaları gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir.
Resmi Gazete yayımlandı, 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
Vergi borcu yoktur yazısı resmi adıyla vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge ile mükellef hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilecektir.
Mükellefler İnternet vergi dairesinin ( https://intvrg.gib.gov.tr) adresinden T.C kimlik bilgileri ile giriş yaparak “Vadesi Geçmiş Borç Durumunu Gösterir Belge” (Borcu Yoktur Yazısını), Mükellef İşlemleri / Borcu yoktur – Mükellefiyet Yazısı / Borcu Yoktur Yazısı Talebi veya Mükellefiyet Yazısı talebi menülerini takip ...
Halkbank, Vakıfbank ve Denizbank şubelerinden T.C. kimlik No veya Belediye Sicil No bilgileri ile ödeme yapılabilmektedir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
Online sistem sunan Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm vergi mükellefleri için hazırlanmış beyannameler ve vergi ödeme portalı ile hizmet veriyor. Vergi borçlarını, emlak vergi borçlarını www.gib.gov.tr web adreslerinden veya e-devlet mobil uygulamasından öğrenebilirler.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
Hangi durumlarda vadesi geçmiş borcun bulunmadığına dair belge isteme zorunluluğu bulunmaktadır. Devlet bazı durumlarda kişilerle ödeme yaparken olur da bu kişiden vadesi geçmiş bir alacağı varsa bunu yapacağı ödemeden mahsup edip yani tahsil etmek amacıyla o kişiye ödeme yaparken vergi borcu yoktur yazısı ister.
Vergi borcu kabul edilmeyecek durumlar nelerdir? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir. Re'sen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı dava açma süresi geçirilmediği sürece kesinleşmiş vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Veraset vergi ilişiği kesme yazısı, veraset vergisi beyannamesinin verildiğini ve verginin ödendiğini ya da muafiyetin uygulandığını gösteren bir belgedir. Veraset vergi ilişiği kesme yazısı almak için veraset ilamı ile birlikte veraset intikal vergi dairesine başvurmak gerekir.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
Vergi borcu yapılandırma kanun teklifinin ayrıntıları belli oldu. Milyonlarca yurttaşın beklediği vergi affı borç yapılandırma kanun teklifi Meclis'te kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme vergi dairelerine olan tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. İşte ayrıntılar...
2023 yılı vergi borcu sınırı ise yine 5.000 TL olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Buna göre hak sahibinin vergi borcunun hakedişinden kesilmesi ancak onun talebinin varlığı halinde mümkündür. Talep yok ise ve kişi vergi borcunu ödememiş ise idareler hakediş tutarını tahakkuk ettirmeyerek bekletmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri