Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Belen Katı Pekmezi, özenle seçilmiş iri ve beyaz üzümlerden yapılır. Üzümlerin suyu kaynatılarak pekmez elde edilir. Elde edilen pekmez mayalanarak katı bir kıvama getirilir.
İlçedeki bağlardan hasat edilen beyaz üzümün, dağdan getirilen killi toprakla karıştırılmasıyla suyu çıkarılıyor. Kovalara doldurulan toprak karışımlı üzüm suyu, "kestirme" denilen yöntemle kazanlarda ısıtılıyor. Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor.
Bir su bardağı pekmezi ve yumurta akını aynı anda çırpma kabınıza alınır ve mikserin orta derecesi ile koyulaşıp rengi açık kahve olana kadar çırpılır. İşlem sonunda krem şanti kıvamı alacaktır. Deneyecekler için afiyet olsun🤗 Özellikle pekmez yiyemeyenler için süper bir tarif.
İlgili 20 soru bulundu
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir. Ülkemizde en çok tüketilen pekmez çeşitleri üzüm pekmezi ya da keçiboynuzu pekmezi olsa da dut pekmezi oldukça yüksek bir tüketim oranına sahiptir.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir.
ANTEP PEKMEZİ NASIL YAPILIR? Toplanan üzümler, özel hazırlanan çuvallara konularak ve ezilerek şıraları çıkartılıyor. Harlı ateşlerde kaynatılan üzümler, soğuşma işleminin ardından tekrar süzülerek yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak, pekmez hâline getiriliyor.
Üzüm suyundan yapılan üzüm pekmezinin tahta kutulara konulması ile elde edilen doğal pekmez hem besleyici hem de lezzetlidir. Katı tahta kutu pekmezin diğer ismi Külek pekmezidir.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Pekmez yapımında şıranın duru olması ve katı maddelerin çökmesi için kullanılan pekmez toprağı, yukarıda da söylediğimiz gibi temel olarak pekmezin pH dengesini sağlamak ve bu sayede çok ekşi olmasının önüne geçmek için tercih ediliyor.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Üzüm pekmezi almak isteyenler nerenin üzüm pekmezi meşhur diye soracak olursa, birçok yer saymak mümkündür. Manisa, Tokat, Tekirdağ ve Nevşehir üzüm pekmeziyle meşhur yöreler arasında ilk sıralarda yer alır.
Pekmezin üzerinde ince bir küf tabakası oluşması pekmezin bozulduğu anlamına gelir. Genellikle bozulmanın ilk evrelerinde pekmez köpüklenir. Açık kahverengi ya da sarı renkte bir köpük pekmezin üzerini kaplar.
Pekmez toprağı %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapiminda herhangi bir toprak türü kullanilmamaktadir.
'Karsambaç' adıyla ifade edilen kara karıştırılarak severek tüketilebilir. Çocukların dönemlerinde, katkı maddesi ve tatlandırıcı içeren ürünler yerine pekmez tüketmeleri de tavsiye edilir. Özellikle ipeksi yapısıyla katı pekmezleri, çocuklar da severek tüketebilir.
Karlı pekmez nasıl yapılır? Karlı pekmez, kışın tadını çıkarmak ve tatlı ihtiyacını en doğal şekilde karşılamak yapılabilir. Mevsimin bahar aylarına dönüşmesi beklenirken kışın yeniden bastırması ile her yerin karlarla kaplandığı bu günlerde karın üzerine bir miktar pekmez dökerek lezzetli bir tatlı hazırlanabilir.
Karlı pekmez karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır. Karın üzerine pekmez dökülerek yapıldığından adına pekmezli kar denmesi daha doğru ama Tefenni de adı, Karlıpekmezdir, Şerbettir.
Pekmez toprağı olmadan pekmez yapılır mı? Evet elbette pekmez toprağı eklemeden de pekmez hazırlanabilir. Topraksız pekmez yapımı daha zahmetli olduğundan ve daha uzun zaman aldığından sık tercih edilmez.
Bölgede en çok üzüm üretilen Belören beldesinde bağ bozumunun ardından doğal pekmez yapımına başlandı. Toplandıktan sonra çöplerinden ayrılan üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor. Daha sonra ise evlerin bahçelerine kurulan dev kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak geleneksel olarak yapılan doğal pekmez elde ediliyor.
Pekmezlik üzümler çeşitli şekillerde sıkılır ve şırası elde edilir. Bu şıra üzerinde ekşiliği gidermek amacıyla ön kaynatma işlemi uygulanır. Bu sürenin sonunda bir gece dinlendirilen şıra tekrar kaynatma kazanına boşaltılır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
Bir süre dinlendirilen üzüm suyu, pekmez yapılmak üzere bakır kazana konularak odun ateşinde kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra soğuması için tekrar dinlendirilen üzüm suyu, kepçe yardımıyla köpürtülüyor.
Süpürge Pekmezi Yapımı: Pekmez şırasına karpuz suyu, yoğurt, yumurta katılarak yapılır. Süpürge pekmezi yapımı için bir sopanın ucuna kullanılmamış temiz bir süpürge takılır ve süpürge yardımıyla ocakta olan kef daha duru olması için çırpılır. Bu pekmez diğer pekmezlerden daha koyu olur.
Üzümleri ayıklayıp yıkayalım, düdüklüye alalım ,suyunu koyup 20 dakika yada yarım saat iyice haşlayalım. Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri