Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Belge, üreticisi tarafından gerçekleştirilen bir eylemi gösteren, yasal olarak kanıt değeri taşıyan bir forma sahip dokümanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere belge ve doküman kavramaları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Tüm bu tanımlamalar ışığında bir belgenin hukuksal geçerlilik bakımından taşıması gereken özellikler üç ana başlık etrafında toplanabilir: Yazılı Olma, • Hukuki Değer Taşıyan Bir İçeriğe Sahip Olma (Kanıt Oluşturabilme Özelliği), • Düzenleyicisinin Belli Olması (Belgenin Aidiyetinin Saptanabilir Olması).
Dosyalamaya konu olan belgeler nitelikleri bakımından resmi, ticari, gizli ve kıymetli belgeler olarak sınıflandırılabilir. – Resmi belgeler: Resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen ya da buralardan gelen belgelerdir.
İlgili 35 soru bulundu
SGK verilecek belge türlerinden biri de 13 No.lu belge türü olup,işsizlik sigortasından muaf olacaklar için seçilecektir.
Resmi geçerliliği olan her türlü yazılı ve görsel dokümana belge denir. Bu kelime mecazen kanıt ve ispat manasında kullanılır. Örneğin ''ben belgelerle konuşuyorum'' demek ''kanıtlarım var'' anlamına gelir.
Evrak ile belge arasında herhangi bir fark yoktur, eşanlamlı kelimelerdir.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.
Kurumsal Resmi Belge Nedir? Kurum ve kuruluşların kedileri arasında ya da bir diğer kuruluşlar ile iletişim sağlamak amacı ile bir birilerine gönderdikleri yazılı belgelerdir. Kimi zaman gönderilen belgenin dili alıcıya uygun olmaz.
Belge yönetimi (records management), belgelerin oluşturulmasında ve düzenlenmesinde, gereken durumlarda kullanılması için depolanması ve korunmasında, erişim kolaylığının sağlanmasında ve bunun için düzenlenmesinde rol alan uygulamalar ve sistemler bütünüdür.
Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.
BELGENİN UNSURLARI
Madde gerekçesinde belirtildiği ve doktrinin baskın şekilde kabul ettiği şekliyle belgenin 3 temel unsuru vardır. Bunlar; belgenin yazılı olması, belgenin hukuki değer taşıyan bir içeriğinin olması ve düzenleyicisinin belli olması unsurlarıdır10.
TCK Madde 204 Gerekçesi. Maddede, resmi belgede sahtecilik suçu tanımlanmıştır. Suçun konusu resmi belgedir. Belge, eski dilimizdeki “evrak” kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına gelmektedir.
Senet kavramı yanında, bir üst kavram olarak «belge» kavramı kabul edilmiştir. Senet kesin delil olmakla birlikte, belge kesin delil olmak zorunda değildir. Belge konusunda, Bilgi Edinme Kanunu'ndaki tanım esas alınarak, ona paralel şekilde bilgi taşıyıcısı olabilen her şey belge olarak kabul edilmiştir (m. 199).
Özel Belge Nedir? Özel belgeler de resmi belgeler gibi ispat gücü bulunan ve hukuken sonuç doğurma yeteneği bulunan belgelerdir. Özel belgeler, kamu görevlisinin kamu görevi nedeniyle düzenlemediği belgelerdir. Yani resmi belgeler haricinde belge vasfını taşıyan yazılı evraklar özel belge kabul edilir.
Resmi evraklar; içerikleri, açısından memurun önünde yapılan beyanları, tarafların açıklamalarını, memurun yaptığı fiilleri, muhatabın yapması gereken şeyleri ihtiva ederler. Kanun, sahteliği sabit oluncaya kadar muteber olan evraklarda sahtekarlığı ağırlaştırıcı sebep saymıştır.
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir.
Kamu kurumlarının, kendi aralarında, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ve gerçek kişilerle çeşitli amaçlarla yaptığı yazılara resmi yazışmalar denir.
Sertifika, resmi bir geçerliliğe sahiptir ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır.
Kamu görevlisinin usulüne ve mevzuata uygun olarak düzenlediği belgeler dışında kalan tüm belgeler özel belge olarak kabul edilir. Örneğin fatura, satış sözleşmesi, sınav cevap kağıdı, tediye fişi, ibraname yargı kararlarına konu olmuş bazı özel belgelerdir.
Belge Delili. Somut olay anında, olayın birebir, belirli şekillerde bir nesnenin üzerine aktarılması halinde ise belge delilinden söz edilir. Başka bir ifadeyle; delil olayı temsil eden, olay hakkında bilgi veren ve insan yapısı olan bir ispat vasıtasıdır.
“Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.”
Dilimize Arapçadan geçmiş olan evrak kelimesi, yaprak ve sayfa manasına gelen varak sözcüğünün çoğuludur. Ancak günümüzde, evrak kelimesi daha çok resmi belgeler için kullanılır. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde belge kelimesinin yerine belet sözcüğü kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri