Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır. Genellikle birçok kişi bu kelimeyi yazarken bende şeklinde birleşik yazar fakat bu kullanım Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yanlış bir yazımdır. Eğer ben de yerine bende yazarsanız yanlış bir yazım yapmış olursunuz.
Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır. Ben de kelimesinin anlamı kişinin nitelenmesi ve kişinin de dahi, dahil olduğunu anlatmaktır. Kişinin dahi olduğunu betimlemek için de ben de kelimesini ayrı yazmak yazım kurallarına uymak olacaktır.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazıldığında anlam değişikliği ortaya çıkabilir.
Hal eki olarak kullanılan “de” kendisinden önceki kelime ile bitişik yazılır. Bende nasıl yazılır? Sorusunda bulunan “de” eki hal eki olarak kullanıldığından doğru yazılmıştır. Bulunma veya bulundurma anlamında kullanıldığından bu cümledeki “de” eki hal eki durumundadır.
TDK'ye göre benim de doğru yazılışı ayrıdır. Herhangi bir kelimenin yazımı konusunda soru işareti olunca direkt TDK'ye bakılabilir. Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Açıklayınız. Cevap: bende kelimesi ayrı yazılmalıdır ama çoğunlukla yazım kurallarına dikkat edilmediği için bitişik yazılır ama doğrusu olan ben de şeklinde yazılmalıdır.
SENLİ BENLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Aşırı derecede samimi anlamına gelen bu ikileme, mecaz anlamıyla aşırı ölçüde samimi olarak, teklifsiz bir biçimde anlamında da kullanılmaktadır. Bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle senlibenli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı senli benli şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre burada kelimesinin doğru yazılışı "burada"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ortaya, anlamsız saçma sapan bir şey çıkıyorsa ayrı; anlamlı bir şey çıkıyorsa bitişik. Örnek: 'Ben de özledim. ' > 'Ben de (de) özledim. ' Anlamsız olduğu için ayrı yazılıyor!
“Oraya ben de gideceğim”, “Ben de seni seviyorum”, “Sen de verecek misin?” gibi cümlelerde “De”ler, birer bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.
TDK'ye göre bu gibi ifadelerdeki "beni de" ayrı yazılır çünkü buradaki de, dahi anlamındaki de'dir. Aynı şey "seni de", "onu da" ifadeleri için geçerlidir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesinden en sık yapılan sorgulamalar arasında yer alır. ''Benimle'' olarak yazılmaktadır. Benimle birlikte gelmek istersen çok sevinirim. Senin benimle derdin nedir? Bu yaz benimle birlikte tatile çıkacak arkadaşlarım şimdiden heyecanlılar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır. Bu sözcüğün cümle içinde doğru kullanımları ise şu şekildedir; "Sana da Ayşe'nin bugünkü toplantıya katılmayacağı söylendi mi?" "Ateşin yükseldiğinde sana da iğne yaptılar mı?"
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Sağ salim TDK yazım kılavuza göre ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Sözcük gruplarında yer alan kelimeler tek başına anlam ifade ediyorsa, ayrı yazılma kuralına uyulması gerekir. Buna göre sağ salim doğru yazılışı şöyledir: Sağ salim (doğru kullanım)
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
Cevap: “Ben de iyiyim” şeklinde yazılmalıdır. “de” eki ayrı yazılır.
Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır. Her ne kadar birçok kişi tarafından sende olarak yanlış yazılsa da doğrusunun sen de şeklinde olması gerektiği bilinmelidir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri