Benlerin üzerinde çıkan kıllar traş edilebilir. Cımbızla alınması benin altında inflamasyona yol açarak ağrılı şişliğe neden olabilir.
Bazıları düz bazıları ise deriden kabarık olabilir. Bazılarının üzerinde kıllar bulunabilir, ki bu kılların alınması, tıraş edilmesi veya kesilmesi toplumda bilinenin aksine herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Kıllı Benler!
Üzerinden kıl çıkan benlerin kanserle yine doğrudan bir alakası bulunmamaktadır. Bu tip benler de gerek görülürse alınabilirler. Bu tür benlerle ilgili mitlerin yayılmasının nedeni, kıl köküne biriken mikropların benin iltihaplanmasına neden olabilmesidir.
Örneğin boyun bölgesinde et beni olan kişi, tam benin üzerine gelecek şekilde bir kolye takarsa bu durum benin kopmasına neden olabilir. Et beni olan bölgelere tıraş, ağda gibi işlemler uygulanırken de titiz davranılmalıdır. Aksi takdirde bu durumlar et beninin kopmasına yol açabilir.
Doğumda daha az sayıda bulunan benler, ilerleyen zamanlarda çocukluk ve erişkinlik ile birlikte hormonal etkiler, ergenlik ve gebelik ile birlikte artmaktadır.İnsanların genetik yatkınlığı ve güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmaları da ben sayısındaki artışta etkendir.
İlgili 16 soru bulundu
Ben tedavisinde uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi lazer ile tedavi, ikincisi ise cerrahi müdahaledir. Erbium lazer tedavisi ile ciltte deriş seviyesinde ve deri seviyesine yakın kabarıklıkla olan benler tek seansta iz oluşmadan alınmaktadır.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Benlerin üzerinde çıkan kıllar traş edilebilir. Cımbızla alınması benin altında inflamasyona yol açarak ağrılı şişliğe neden olabilir.
Lazer epilasyon tüyleri yok etmekte kullanılan en etkili yöntemdir. Ancak bunun dışında ağda ve sarartma da çokça tercih edilmektedir.Sarartma yöntemi daha çok, papatya suyu yada oksijen ile uygulanmaktadır. Oksijenli suya batırılan bir pamukla kollar silinir ve bir süre bekletilir.
Doğuştan benler; Doğumsal benler büyük boyutlarda, kıllı, koyu renkli olabilir. 185-20 cm den büyük doğuştan benlerde malign melanom gelişme riski vardır. Bu nedenle doğumdan itibaren bu tür benlerin tedavisine başlanır.
Cımbız kullanımı, daha önceki lazer epilasyon seanslarının etkisini azaltmaz, ancak ince tüylerin kalınlaşmasına neden olabilir.
“Dışardan müdahale ile çekilen burun kılları, burun içerisinde yer alan kılcal damarların çatlamasına ve çoğu zaman ciddi kanamalara neden olur. Burun kıl kökünde yer alan bakterilere kapı açan açık yara, bakterilerin kolayca vücuda girmesine sebep olur.
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Erkeğin erkeğe, kadının kadına, göbekle diz arasına bakmaları haram olduğu için, kendi cinsi de olsa, kasık kıllarını lazerle, epilasyonla, ağda gibi bir metotla başkalarına aldırmaları caiz olmaz.
Vücudumuzdaki hiçbir kılın uzama hızı veya gürlük miktarı, kılların kesilmesiyle alakalı değildir. Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir.
Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir. Bu dönemde vücut tüylenmesi artar ve kız çocukları daha fazla farkındalık kazanır. Elbette her çocuğun olgunlaşma süreci farklıdır.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur. Bu sebeple, uzun vadede tıraş bıçağı kullanım sıklığının artırılması gerekir.
Genellikle benler çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar ortaya çıkabilir. Nadir de olsa bu durumun mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre koldaki ben sayısının fazla olması, cilt kanseri ya da melanom riskinin yüksek olduğuna işaret edebiliyor. Araştırmacılara göre bir kolda 11'den fazla ben bulunması, kanser riskinin ortalamadan yüksek olduğunun belirtisi.
Et benleri genellikle zararsızdır, ancak büyüklükleri, konumları veya estetik endişeler nedeniyle tedavi edilmek istenebilir. Eğer bir et beni anormal bir şekilde büyür, renk değiştirir, kaşınır veya kanar gibi belirtiler gösterirse, bu durum dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
Tıbbi olarak nevus adı verilen benlerin zamanla çapı büyüyebilir, yaşlandıkça yenileri çıkabilir. Ayrıca güneş ışınlarından korunmamaya, hormonal etkilere ya da yaşlanmaya bağlı olarak çıkan, deri ile aynı yükseklikte, kahverengi deri lezyonları olabilmektedir.
Et Beni Koparsa Ne Olur? Et beni koparılmaya çalışılması, zararlı bir durum oluşturabilir. Et beni koparıldıktan sonra o bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir ve iz kalabilir, ciddi kanamalar görülebilir. Et beninden rahatsız olan kişilerin kendi başlarına müdahale etmemesi, bir uzmana başvurmaları gerekir.
Benin zaman içerisinde değişiklik göstermesi; kabarması, yara olması, kabuklanması, kaşıntı olması, ağrı veya kızarıklık oluşması değişimin habercisidir. Ben muayenesinde hekimler, bu işaretlere dikkat ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri