Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Bir bütün olarak ele alındığı zaman benim de öyle, sen de biçiminde görüldüğü gibi de bağlacı her ikisinde de ayrı şekilde kullanılmalıdır.
BENDE TDK SÖZCÜĞE GÖRE DOĞRU YAZILIŞI…
Ben de kelimesi eğer dahi anlamında yani dahil olma anlamında kullanılıyorsa ek mutlaka ayrı olmalıdır. Ben de kelimesinin doğru yazılışı ben de şeklinde olmalıdır ve bende yazımı da yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır. Ben de kelimesinin anlamı kişinin nitelenmesi ve kişinin de dahi, dahil olduğunu anlatmaktır.
TDK'ye göre bu gibi ifadelerdeki "beni de" ayrı yazılır çünkü buradaki de, dahi anlamındaki de'dir. Aynı şey "seni de", "onu da" ifadeleri için geçerlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Benimki de şeklinde yazılır. Yani ayrı yazılmalıdır. Çünkü, bu bağlaç olan -de,da ekidir. Hâl eki almamıştır.
ÖZEL İSİMLERE GELEN İYELİK EKLERİ
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Sen de, ben de, o da gibi kelimeler sık sık kullanılır ve bu sebeple nasıl yazıldığı da merak edilir. Kelimenin doğru yazılması için sen de şeklinde yazılması gerekmektedir. Eğer sende ya da bende gibi birleşik yazarsanız yazım yanlışı yapmış olursunuz.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
“Oraya ben de gideceğim”, “Ben de seni seviyorum”, “Sen de verecek misin?” gibi cümlelerde “De”ler, birer bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.
Bu kelimede -de ayrı yazılır. Yani bende de şeklinde olmalıdır. Örtülü anlam katan -de olduğu için.
"Sen de" ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır.
Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor. Bende şeklindeki yazımı yanlış olarak biliniyor.
Biz de (Doğru kullanım) Bizde (Yanlış kullanım)
İsmin hal ekleri çeşitlerinden birisi olan “-de, -da” geldikleri sözcüğe bitişik yazılarak cümlede bulunma, kalma anlamlarını ifade eder. Yolda giderken uyarıları dikkate almalıyız. (Nerede?) ⇒ Geldiği sözcüğe bitişik yazılır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Türk dil kurumuna göre bu da kelimesinin doğru yazılışı ''bu da'' şeklinde olmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır. Buda şeklinde birleşik yazılması durumunda ise yazım yanlışının oluşacağını söylemek mümkündür. TDK için bu da kelimesinin doğru yazılış şekli ''bu da'' şeklinde olmalıdır.
BENİMKİ, benim olan, benimle ilgili olan anlamına gelir. Bu da aitlik eki olan "ki" ekine eş değerdir. → Bir de bağlaç olan "ki" vardır. Bu daima ayrı yazılır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
İyelik eki almış 1. Tekil kişi: Benim. İyelik eki almış 2. Tekil kişi: Senin.
İyelik (Aitlik, Tamlanan) Eki Nedir? Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. Ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde iyelik ekleri şu şekilde karşımıza çıkar: kalem-im → benim kalemim ⇒ BEN/1. tekil kişi iyelik eki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri