Prefabrik evlerin kurulumu için beton zemin gerektiği bilinmektedir. Beton zeminin kurumasının ardından şayet prefabrik evin modüler parçaları tamamlanmış ise kurulum gerçekleştirilerek prefabrik ev alıcısına teslim edilmektedir.
Betonarme ev üzerine prefabrik ev inşa etmeden önce ilk olarak beton yapıyı kontrol etmelisiniz. Bu noktada beton yapının tek katlı olması gerekir. Eğer iki katlı bir betonarme yapı söz konusu ise bu işlem yapılamaz. Ayrıca betonarme evin prefabrik evi taşıyabilmesi için sağlam bir yapıda olması gerekir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türüne prefabrik ev denir. Prefabrik evler bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabilmektedir.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
İlgili 34 soru bulundu
1- Temel ve Zemin Beton Maliyeti
Öncelikle prefabrik ev kurulumunda betonarme binalardaki gibi çok derin ve yüksek temelli bir zemine ihtiyaç duyulmadığını vurgulayalım. Prefabrik ev kurulacak zeminin kot farkı olmayacak düzlükte ve ortalama 30 cm yükseklikte beton bir zemin olması yeterli olacaktır.
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Bunlar; beton prefabrik, çelik prefabrik ve ahşap prefabrik. Bu 3 ayrı prefabrik çeşidi arasındaki farklılıklar neymiş bir göz atalım.
Prefabrik yapıların da diğer evler gibi bir temelleri bulunmalıdır ve bu temel yapımında beton kullanılmaktadır. Ardından bu temel üzerine çelik, sac, betopan ve EPS gibi malzemelerden bir iskelet sistemi kullanılmaktadır.
Prefabrik evlerin yapımı aşamasında kullanılan yalıtım malzemeleri sayesinde, Aşırı soğuk şehirlerde de kullanıma uygun şekilde tasarlanmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri ve çift galnevizli malzemeler sayesinde üretilen prefabrik evler, soğuk bölgelerde kullanıma uygun şekilde üretiliyor.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Prefabrik ev yapacağınız arsa yol güzergâhına cephesi olması gerektiğidir. Yola cephesi olmayan parsellere yol cephesi tedarik edilmezse sahip olduğunuz arsanızın yapılı arsaya dönüşmesine izin verilmemektedir. Altyapı problemi ile karşılaşmamak için prefabrik ev yapılmadan önce altyapı kontrolleri sağlanmalıdır.
Prefabrik Evler tarla statüsüne sahip arazilerede yaptırılabilir. Statüsü tarla olan arsalara toplam metre karenin ortalama olarak yüzde 8 ila 10 arası imar izni verilmektedir. 8 ila 10 diyoruz, çünkü bölge ve ilgili belediyeye göre bu durum çeşitli sebeplerle değişim göstermektedir.
2022 yılı ortalama rayiçlerine göre 100 m2 prefabrik evin yapımı için firmaya ödenecek fiyat 305.000 TL civarındadır.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Prefabrik yapılar 7 şiddetinde depreme ve 90km/saat hızında esen bir rüzgara dayanıklıdır. Prefabrik yapıları gideceği yerin iklim koşullarını dikkate alarak Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde kullanıma uygun olarak üretim yapılmaktadır.
Her ne kadar kullanılan malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterse de elli ile yetmiş yıl arasında bir kullanım ömrüne sahip olan prefabrik evler oldukça uzun ömürlü evler olarak görülse de betonarme evlere kıyasla geride kalan evlerden oluyor.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Prefabrik evlerin ömrü ortalama 40 veya 60 yıl arasındadır.
Prefabrik evlerin ömrünü çevresel faktörlerde oldukça etkilemektedir. Günlerin çetin geçtiği bölgelerde evin ömrü doğru orantıda etkilenecektir fakat bir prefabrik ev minimum 40 sene civarı dayanmaktadır.
cevap : prefabrik evlerin dış cephelerine farklı kaplamalar yapılabilmektedir. Pvc Siding,yalıpan,taşonit,bisküvi tuğla,sıvalı mantolama yapılabilmektedir.
- Çelik konstrüksiyon. Bugün en çok tercih edilen prefabrik yapıların başında çelik konstrüksiyon evler geliyor. Çelik evler olarak da anılan bu prefabrik türünün en önemli özelliği hafif, dayanıklı ve sağlam olması.
Prefabrik evlerde diğer konut modellerinde kullanılan tüm ısıtma sistemleri kullanılabilmektedir. Bu ısıtıcılar arasında odun veya kömürlü soba, klima, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar, sıvı veya LPG yakıtlı merkezi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri yer almaktadır.
Evet, yapılarımız tıpkı betonarme yapılar gibi dışarıdan. kurşun geçirmektedir.
Prefabrik evler, inşa edildikleri malzemelere ve yapılan montaj işlemlerine bağlı olarak farklı düzeylerde ses yalıtımı sağlayabilir. Bazı prefabrik evler, gelişmiş yalıtım malzemeleri ve özel tasarımlar kullanılarak ses yalıtımı açısından daha iyi bir performans sunabilirken, bazıları daha az yalıtımlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri