Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır. Her poşete ya da kaba olabildiğince az miktarda lahana koyun. Çünkü bir kere dondurucudan çıkarılan sebzenin çözülme gerçekleştikten sonra tekrar dondurulmaması gerekir.
Lahana pişmiş halde de derin dondurucuda saklanabilir. Lahana yemeği, içerisinde özellikle et yoksa herhangi ek bir işlem yapmadan vakumlu kaplara konarak dondurucuya atılabilir.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Kapuska yemeğini kapağını kapattığınız tencerede lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte pişirmeye devam edin. Servis tabaklarına aldığınız vitamin deposu kapuska yemeğini, sıcak olarak bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde lahanalar güzelce yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Beyaz lahana yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
Lahana suyu detoksu uygulamak için öncelikle orta boy bir tencereye suyu ekleyin ve biraz kaynamaya bırakın. Taze ve parçalanmamış lahana yapraklarını kaynayan suyun içine bırakın kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde yaklaşık 8 dakika kaynatın.
Tencerenin altına birkaç beyaz lahana koyalım (dibi tutarsa önce onlar yansın). Sardığımız lahanaları, tencereye diziyoruz. Bir kabın içine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve bir miktar sıcak suyu koyup, karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı karışımı, lahana sarması üzerinde gezdiriyoruz.
Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Genellikle yemek ve salataların içerisinde kullanılır. Brüksel, alabaş ve kırmızı lahana gibi çeşitleri de mevcuttur. Beyaz lahana salatası ülkelerde 'coleslaw' adı ile de bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, beyaz lahana salatası tarifine geçebiliriz.
Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır. Ekmek parçalarını tülbente sarıp kaynar suyun içerisine ekleyerek kokunun mutfağa yayılmasını önleyebilirsiniz.
Soğan, karnabahar, lahana gibi sebzelerde bulunan kükürtlü ögelerin lezzeti daha keskindir. Özellikle lahana ve karnabaharda pişirme süresi uzun tutulursa lezzet hoşa gitmez. Bu sebepten bu sebzeler sadece yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Sumak Sulu Lahana Sarması (Diyarbakır Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 çay bardağı sumak 4 çay bardağı suda demlenmesi için bekletilir. (Dolmalara 1 kase sumak kullanılır. ) Lahana yapraklarına ayrılır, yıkanır, 5-7 dakika haşlanır. Haşlanan lahanalar süzülürken iç harç hazırlanır.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Biber dışındaki sebze dolmalarını ve kurutulmuş sebze dolmalarını fırında ısıtmak isterseniz kapaklı bir fırın kabı kullanarak kapağı kapalı şekilde ısıtabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri