Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri Beyin damar tıkanıklığının en önemli risk faktörleri yüksek kan basıncı, sigara kullanımı ve ilerleyen yaş olarak görülür. Beyin damar tıkanıklığı nedenleri arasında ise beyin-damar hastalıkları, tümörler, kalp hastalıkları, çeşitli ilaçlar ve yaşlılık yer alır.
Beyinde damar tıkanıklığı, sıklıkla genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimi sonucunda görülür. Buna halk arasında damar sertliği de denmektedir. Bu birikme zamanla damarları daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir. Beyne giden kan akışı azaldığında da felç riski doğar.
Beyinde damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Geçici olanlara "Geçici iskemik atak" denir; hızlı tedaviyle iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak kalıcı inme, vücut tansiyonu düzeltemediği için veya beyne atan pıhtı erimediği için konu 24 saatten fazla devam edebilir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Genel olarak 40 yaş üstünde olan kişilerde görülmektedir. Bu damar tıkanıklığının yol açacağı sorunlar ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu sebeple, beyin damar tıkanıklığı belirtilerinin kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Stres ve kişilik yapısının beyin kanamaları ve diğer hastalıkları artırdığına dair araştırma ve klinik çalışmalar; özellikle beyin damar hastalıkları olarak tanımlanan, beyin damar tıkanıklığı ve beyin kanamaları için stresin önemli ve kolaylaştırıcı bir faktör olduğunu gösteriyor.
Beyin damar tıkanıklığı, genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Daralma ve tıkanıklıktan en fazla iç karotis, orta serebral, vertebral ve baziler arterler etkilenir.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Bu sorunun cevabı çok basit. Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içmek ailede kalp hastalığı olması kalp damarlarını tıkar. Bu mahşerin 5 atlısından kaç tane varsa sizin de o kadar riskiniz yükselir. Ne kadarını kontrol altında tutarsanız damarlarınızın tıkanma olasılığı o kadar azalır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Tedavinin başlangıcında ise, hastaya öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve fazla kiloların verilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda ise, ilaç tedavisi ve acil görülen durumlarda ise cerrahi müdahale ile tıkalı damar kolaylıkla açılabilir.
Çok hızlı bir şekilde tedavi edilmezse kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Örneğin beyin damar tıkanıklıklarında felç, kalp damar tıkanıklıklarında kalp krizi ve bacak damar tıkanıklıklarında ise gangren oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Evet mümkün. Tıkalı damarlar anjiografi altında ameliyatsız olarak veya ameliyatla tedavi edilebilir. Dünyada tıkalı bir damarı açan ilaç yoktur. Kan sulandırıcı olarak kullanılan ilaçlar açık damarların tıkanmasını kolaylaştıran faktörleri ortadan kaldırır ve bu açıdan çok faydalıdırlar.
Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir. Damar tıkanıklıklarını önlemek için doğru bir beslenme şekli benimsenmelidir. Özellikle hazır ve işlenmiş ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Damar açıcı besinler daha fazla tüketilmelidir.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Bunlar; ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve nöroradyolojik tedavilerdir. İlaç tedavisinde atardamar ve toplardamar için pıhtı çözücü ilaçlar kullanılmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı tedavisinde cerrahi yöntemlerden de yararlanılabilmektedir.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Beyin Anjiyosu Zararları Var Mıdır? İşlemde kullanılan kontrast madde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Diyabet veya böbrek hastalığı olan hastalarda kontrast madde nedeniyle böbrekler zarar görebilir. Bir kan damarı içine kateter yerleştirilen herhangi bir işlem belirli riskleri taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri