Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü Tek ya da her iki gözde görme bozukluğu, ani görme kaybı
Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir. Felç beyindeki bir kan damarı tıkandığında veya patladığında meydana gelir. Yaygın bir benzetme, beyindeki kalp krizi gibi olmasıdır.
Serebral palsiye neden olan faktörler üç farklı dönemde incelenmektedir. Bunlar doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası süreçlerdir. Doğum öncesi dönemde annede bulunan hastalıklar ve ilaç kullanımlarının yanı sıra radyasyon alımı ya da travmalar da serebral palsiye neden olabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
Beyin felcinin sonuçları
Beyin felci sonucu beynin bir yarısı felç olurken bedenin de diğer yarısı felç olmaktadır. Beynin sağ yarısında görülen felç bedenin sol tarafında ve tersi görülmektedir. - Beyinde zarar görmüş dokunun miktarı.
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemleri hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Kısmi felç, vücudun bir tarafını genellikle eşit olmayan şekilde etkiler. Kısmi felçte görülen bozukluk hafiften şiddetliye kadar değişen semptomlarla bir süreklilik içindedir. Bu hastalarda kas zayıflığı, duyu bozukluğu, görme problemleri, denge bozukluğu oluşur ve bu hastalarda düşme riski artar.
Geçici iskemik atak beynin bir kısmına giden kan beslemesindeki geçici bir kesintiden kaynaklanır. Kan beslemesindeki kesinti, beyinin etkilenen kısmında oksijen eksikliğine neden olur. Bu, konuşma ve görme bozukluğu gibi felce benzer ani semptomlara ve yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Kişiyi yavaşça güvenli ve rahat bir pozisyona getirin. İdeal olarak, başları ve omuzları hafifçe kaldırılmış ve bir yastık veya giysi ile desteklenmiş olarak yan yatmalıdırlar. Bundan sonra, hareket ettirmemeye çalışın.
Mini inme olarak da bilinen geçici iskemik atak, beyne giden damarlardaki kan akışının geçici olarak azalması ya da kesilmesidir. Bu da geçici süreli iskemiye sebep olur. Buna geçici felç de denebilir. Geçici felç belirtileri felç belirtilerini andırır ancak kısa sürer.
Genellikle beyin kan damarlarından birinde oluşan bir kan pıhtısı geçici inmeye neden olur. Düzenli kan dolaşımı sağlanamadığında beyin dokusu oksijenlenemez ve normalde olduğu gibi çalışamaz. Bu yüzden kol ve bacak hareketlerinde güçsüzlük ve konuşmada bozulma gibi belirtiler görülebilir.
Beyin pıhtısı ortadan kaldırılarak kan akışı hızlı bir şekilde sağlanırsa hastalık hafif bir şekilde atlatılabilir. İlk pıhtı ve inmenin oluşmasından 4-5 saate kadar trombolitik tedavi adı verilen pıhtı giderici ilaçların uygulanması oldukça yararlı olmaktadır.
Beyin felci tedavisinde ilk hedef hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek ve buna bağlı olarak önlemler almaktır. Fiziksel terapi,tedavi yöntemleri arasında en yaygını ve en uygun olanıdır. Egzersizler sayesinde hastanın oynatamadığı eklemleri yumuşatılır ve bir süre sonra daha kolay hareket etmesi sağlanır.
Beyin kanaması, beyindeki bir damarın çatlaması ya da sızıntıya neden olması sonucu kanın çevresindeki dokulara yayılması anlamına gelir. Bu kanama çevredeki beyin hücrelerinin ölmesine sebep olur.
Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir. Pıhtılaşma sürecinin belirlenmesi sıklıkla aynı anda test edilen normal bir numunenin sonuçlarıyla karşılaştırılmaktadır.
Beyne pıhtı atması, beyin dokusundaki hasarın yanı sıra kalıcı felç, konuşma bozuklukları, görme kaybı veya hafıza sorunları gibi uzun süreli etkilerle sonuçlanabilir. Tedavi edilmediğinde veya tedavi geç başlandığında, ölümcül olabilen ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beynin sol yarısında meydana gelen hasarlarda vücudunun sağ tarafı etkilenir. Motor kayıp dediğimiz, kol ve bacakta oluşan hareket kısıtlılığının yanı sıra sağ felç hastaları iletişim ve konuşma yeteneklerini de kaybedebilirler. Bu konuşma bozukluğu afazi olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri