Konküzyon; biyomekanik kuvvetler sonucu gelişen, beyin fonksiyonlarının, mental durumun ve bilinç düzeyinin akut olarak bozulduğu hafif travmatik bir beyin yaralanmasıdır (1).
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Fizik Tedavi ve NöroRehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Kafa travması sonrası ilk 24 ve 48 saat çok önemlidir. Travma sonrası açık yara olmasa bile kafası kırıkları veya beyin kanaması meydana gelebilir. Eğer kanama sızıntı şeklindeyse ilk saatlerde belirti vermeyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
KAFA TRAVMALI HASTALAR IÇIN ÖNERILER:
Hastayi kafa travmasi sonrasindaki ilk 24 saat müsahedeye aliniz. Aspirin, Kumadin gibi kanama zamanini uzatan ilaçlar alinmamalidir. Hiç vakit kaybetmeden en yakin tam tesekküllü bir saglik kurulusuna hasta ACIL olarak nakledilmelidir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
En hızlı iyileşme genellikle felçten sonraki ilk üç ila dört ay içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, iyileşme birinci ve ikinci yılda da devam edebilir.
Beyin Hasarı İyileşebilir Mi? Beynin kendini yeniden organize edebilme yeteneği olan nöroplastisite sayesinde, beyin hasarı nedeniyle oluşan fonksiyon kayıpları tedavi edilebilir.
EKG, Akciğer Röntgeni, Beyin MR ve Beyin Tomografisi, kanda bulunan oksijen seviyesi ölçülerek oluşan hasarın beyindeki konumu ve seviyesi belirlenebilir.
Kafa Travmaları ve Bilinç Kaybı
Yaralanan kişi kısa süreliğine veya uzun süreli bilinç kaybı yaşayabilir. Bu oldukça önemli bir tehlikeyi işaret eder. Bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa sürede acil tıbbi müdahale gerektirmekte olabilir.
Serebral kontüzyon; beynin ezilme şeklinde hasarı Konküzyon; travma sonrası fonksiyon kaybı durumu.
Akciğer kontüzyonu, göğüs kafesine dışarıdan alınan darbeleri kapsayan bir problemdir. Bu problemde akciğer kılcal damarlarında çatlama meydana gelir ve damardan akan kan, akciğerlerdeki alveollerin içine dolar. Sonuç olarak akciğer parankiminde kan birikmesi yaşanır.
Kontüzyon (çürük), genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından üretilen yumuşak doku yaralanmasıdır. Çürük durumunda, dokuda oluşan kanama nedeniyle bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği olacaktır. Kontüzyon tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir.
Hafif kafa travmalarına baş ağrısı eşlik edebilir. Ancak kafa travması ağırlaştıkça hafif bilinç kaybı, ağır bilinç kaybı, koma ve ölüme kadar gidebilen bir tablo görülebilir. Kafa travması şüphesi uyandırabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir: Bilinç bulanıklığı
Hızlı müdahale edilmezse felç oluşabilir. Beyne pıhtı atması, bilişsel düzeyde algılama bozukluklarına ve algı kaybına, şuurda bozulmalara da yol açabilir. Bu gibi olası sonuçlar gerekli fizik tedaviler ile desteklendiğinde hastada iyileşme görülebilir.
Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek, alkolü sınırlandırmak ve stresi iyi yönetmek gibi önlemler alınarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi beyne pıhtı atması için risk faktörü olan durumlar kontrol altında tutulmuş olur.
İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Bitkisel hayat ve koma durumlarında beyin sapı fonksiyonları devam etmektedir. Hastanın solunumu ve diğer organ fonksiyonları hala beynin kontrolü altındadır. Ancak beyin ölümünde, beyin artık fonksiyon göstermemektedir. Beyin ölümü, tıbbi olarak ölümdür ve deklare edildikten sonra geri dönüşü yoktur.
Yumurtayla beyninizi yenileyin
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar beyin ile beyin zarı arasında yer alan damarların yırtılmasına, hasar almasına neden olabilmektedir. Hasar alan damarların yırtılması durumunda ise beyin kanaması sorunu meydana gelir.
Ciddi Kafa Travması: Ciddi kafa travmaları yaşamı tehdit edebilir ve uzun vadeli nörolojik hasarlara neden olabilir. Bu tür travmalar genellikle uzun süreli bilinç kaybı, ciddi beyin hasarı, ciddi nörolojik bozukluklar, uzun süreli kusma ve nöbet gibi semptomlarla kendini gösterir.
Kafa travması; beyin, kafatası ve kafa derisinin herhangi bir şekilde yaralanmasıdır. Bu bazen hafif bir şişlik ve morluk, bazen de travmatik bir beyin hasarına kadar gidebilir. Kafaya gelen çok hafif bir darbe dahi çok ağrılı olabilir. Yüz ve kafa derisi vücudun diğer yerlerine göre daha hassastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri