Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, Yumurta, Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
İlgili 22 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Besin piramidinde yer alan tüm besinler içerisinde en az miktarda tüketilmesi gerekenler yağ ve şekerlerdir.
Şeker, basit karbonhidratlar grubunda olup %99,9'u sakkaroz (çay şekeri)'dur. Beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise bir basit şeker olan glukozdur. Şeker, şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir.
Yapısında oksijen, hidrojen ve karbon elementleri bulunur. DNA, RNA, ATP, hücre zarı ve bitkilerdeki hücre çeperinin yapısına katılırlar. İnsan vücudu için yaşamsal öneme sahip olan karbonhidrat, önemli bir besin kaynağıdır.
Çok genel bir sınıflama yaparsak, tahıl, tahıl ürünleri, şeker ve türevleri karbonhidrattır; et, süt ve hayvan ürünleri ise proteindir. Bakliyatlar ise doğal karbonhidrat ve protein yapısındadırlar.
Karbonhidrat İçeren Besinler Tüketmezsek Ne Olur? Karbonhidratlar, vücudun enerji ihtiyacını karşılayan temel besinlerden biridir. Dolayısıyla yeterli miktarda karbonhidrat tüketmemek; metabolizmayı olumsuz yönde etkileyebilir yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi şikayetlere neden olabilir.
Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Sebze Grubu
Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir.
1) Tahıllar
Piramidin tabanında yer alır. Gün içinde en çok tüketilmesi gereken besinlere işaret eder. Enerjimizi sağlayan bu grup, karbonhidrat kaynağıdır.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı beslenme; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler, taze meyveler, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.)
Yağlar ve şekerler
Tereyağı, margarin, hayvanın kuyruk ve iç yağları gibi katı yağlar ve zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı gibi sıvı yağlar; şeker, çikolata, pekmez, reçel, bal ve tatlılardır. Bu gruptaki besinler çok fazla enerji ve çok az besin ögesi içerdiklerinden az tercih edilmelidir.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri