Nasıl Teşhis Edilir? Beyin tümörü tanısı görüntüleme yöntemleri, hastaların tıbbi öyküsü ve nörolojik muayene sonucunda konulmaktadır. Özellikle Manyetik Rezonans (MR) ve beyin tomografisi teşhis sırasında öncelikle başvurulan yöntemlerdir.
Beyin tümörü tanısı günümüzde en sık olarak bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) yöntemleriyle konulmaktadır. MR görüntüleme ile tümörün cinsinin tahmin edilmesi konusunda da yararlıdır.
Beyin Emarı (MR)
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.
İlgili 16 soru bulundu
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Tanı konulması için bir dizi fizik ve nörolojik muayene yapılır. MR (Manyetik Rezonans ) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile tanı konur, tanıyı kesinleştirmek için ise biyopsi ve patolojik değerlendirilme yapılır. Bunun sonucunda kanserin tipi, evresi kesin olarak öğrenilir ve tedavi planı hazırlanır.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
İlaçlı MR, geniş kapsamlı bir tarama sağlar. Dokular, organlar, damarlar, sinirler net olarak görüntülenir ve hastalıklar hakkında daha net bir bilgi verir. Radyo dalgaları kullanılan bu yöntemde teşhis kolaylaşır. Özellikle kanserde teşhis ve kanserin yayılım gösterip göstermediği konusunda çok net bilgi vermektedir.
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde hızlı ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen MR cihazları ve yazılım programları ile tüm vücut 50-55 dakikada içinde görüntülenebiliyor. Bu yöntem, beyin ve boyun dahil olmak üzere birçok organdaki tümörlerin erken dönemde teşhisinde rol oynuyor.
Migren, beynin küçük damar hastalığı, bazı enfeksiyöz hastalıklar da beyinde beyaz lekelere neden olur. MS hastalığının kesin tanısı MS tanı kriterlerine göre konulur. MS demek mutlak özürlülük demek değildir. İyi seyirli ve tedaviye yanıt veren MS tipleri çoğunluktadır.
Beyin Tümörlerinde MR-Linac ile Tedavinin Avantajları
MR-Linac, tümör bölgesine daha yüksek doz ve doğrulukta radyasyon uygular. Cihazın MR özelliği sayesinde ışınlama işlemi, tümör net olarak görüntülenerek gerçekleştirilir. Bu sayede, çevre doku ve organlara üst düzey koruma sağlanır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) genellikle beyin tümörlerü şüphesinde istenen tetkikdir.
Birinci Evre
İlk evre hastalığın henüz başlangıcını oluşturmaktadır. Kişinin yaşadığı baş ağrısı ve diğer belirtiler ilk evrede görülmektedir. Bu evredeki bir hasta ameliyat edilmektedir ve ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görmektedir.
Beyin emarı hangi durumlarda çekilir? Kranial mr; inme, beyin tümörleri, felç, beyin yapısının gelişiminde sıkıntıların tespit edilmesi, ms tanısında, demans hastalığı teşhisinde ve baş ağrılarında çekilmektedir. Kranial mr duyarlı bir uygulama olup yaklaşık 10 ila 20 dakika gibi bir sürede tamamlanan bir işlemdir.
180°RF darbesi sonrası bu sinyalin tekrar kazanıldığı ve TE süresinin sonunda, yani sinyal kaydının yapıldığı sırada maksimum ol- duğu görülmektedir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.
MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
Beyin emarı bölgede meydana gelen tüm sorunları net bir şekilde gösterir. Genelde 15-45 dakika süren emar çekiminde bazı durumlarda 45 dakikadan uzun çekimler de görülmektedir. Bu sebeple çekime girmeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
Biyopsi sırasında küçük bir tümör parçası alınır. Nöropatolog adlı bir uzman bunu inceleyecektir. Biyopsi, tümör hücrelerinin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını belirleyecektir. Ayrıca kanserin beyninizden mi yoksa vücudunuzun başka bir bölümünden mi kaynaklandığını belirleyecektir.
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri