Beyin tümörleri çeşitli görme problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle beynin görme işlevini yerine getiren bölgede meydana gelen tümörler görme problemlerine yol açabilmektedir. Bununla birlikte göze yakın bölgelerde gelişen tümörler göz üzerinde baskıya yol açar.
Dr. Nilüfer Köylüoğlu - Beyin tümörleri gözden anlaşılır mı? Rutin göz muayenesi göz dibine bakarak uygulanıldığında, bazı hipofiz tümörleri optik sinire çok yakın oldukları için, optik sinir solukluğu yaptığında, hastada herhangi bir his ya da bulgu yokken, ileri tetkikle bu yolla tanınabilir.
Sabahları daha da kötüleşen baş ağrısı ya da kafada basınç hissi, baş ağrısı sıklığı ve şiddetinde artış, mide bulantısı ve kusma, çift görme ve görüşün bulanıklaşması, kol ve bacaklarda güç ve his kaybı beyin tümörünün belirtileri olabilir.
Kafatası bölgesinde kontrolsüzce büyüyen hücrelere beyin tümörü ismi verilir. Bu tümörler, beynin içinde oluşabildiği gibi, beynin çevresindeki dokulardan da kaynaklabilir ve kafatasının içine doğru büyüyebilirler. Kafatası içinde yerleşen tümörler basınç artışına bağlı olarak, belirgin belirtiler gösterebilirler.
Şaşılık nedenleri arasında genetik yatkınlık, beyin tümörleri, diyabet hastalığı, hipertansiyon ve travmalar da yer alır.
İlgili 36 soru bulundu
Ayrıca vücudu etkileyen akciğer kanseri, meme kanseri, kan kanseri, lenfoma gibi tüm tümörler de kan yoluyla göze yayılım yapabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Göz tümörleri zamanında tanı konulup, uygun bir şekilde takip ve tedavi edilmezse görme kaybına, gözün kaybına ve hatta yaşamın kaybına neden olabilir.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Bilimsel araştırmalar ne diyor? Bu konuda araştırmalar yapılmıştır, ancak çoğunlukla stres ve kanser arasında ilişki saptayamamışlardır. 2013 yılında 116 bin kişi incelenmiş, aralarında saptanan 5 bin 700 kanser vakası incelendiğinde stres ve kanser arasında bir bağlantı saptanamamıştır.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Bunun yanı sıra belirtiler, aylar ve hatta yıllar içinde kötüleşebilir. Kansere neden olan beyin tümörleri, kötü huylu tümörlerdir. Bunlar hızla kötüleşen semptomlara neden olur. Bu semptomlar, sıklıkla aniden ortaya çıkar ve günler veya haftalar içinde kötüleşir.
Hızlı büyürler ve çevredeki dokulara sıçrayarak zarar verebilirler. Nadir de olsa bu tümörler beyinden ayrılarak vücudun diğer bölümlerine geçiş yapabilirler.
Belirtileri dikkate almak hayat kurtarabiliyor
Bu belirtilere ek olarak, gözün iris bölümünde oluşan ve giderek büyüyen kara noktalar, gözde iritasyon, kızarıklık ve görüş açısının daralması da gözde kanserin habercisi olabilir.
Artmış basınca bağlı görme sinirlerinin etrafındaki optik kılıfta da basınç artar, buna bağlı görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı optik atrofi, bulanık görme ve körlük meydana gelebilir. Baş ağrısı genellikle hasta sabah uyandığında şiddetlidir ve bazen hastayı uykusundan uyandırabilir.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır. Evre 3'te başlangıç yaşı geç olmakla birlikte hızlı ilerleme kaydedilir. Kafa içi basınç fazla arttığı için ödemin etkisi çok belirgindir ve tedavi genelde çok iyi değildir. Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Beyin Tümörünün İyi mi Yoksa Kötü Huylu mu Olduğu Nasıl Anlaşılır? Günümüzde ileri MR incelemeleri ile iyi huylu/kötü huylu tümörler çok yüksek bir doğrulukla ayırt edilebilmektedir. Bunun yanı sıra PET CT/MR gibi yardımcı yöntemler de kullanılabilir.
Beyin tümörleri, tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa ölümcül olabilir. Ancak tümörün türü, evresi, büyüklüğü ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastaların yaşam süresi değişebilir.
Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak bazı iyi huylu tümörler büyümeye devam edebilir.
Çünkü her beyin tümörü ölümcül olmadığı için erken teşhis ile tümör kontrol altına alınabilmektedir. Yavaş büyüyen tümörlerde beyin tümörütedavisi için kullanılan cerrahi işlemler ile tümör tamamen çıkartılırsa tedavi sonucu iyi olur. Âmâ kötü huylu ve hızla büyüyen tümörlerde ise 3 tedavi yöntemi vardır.
Beyin tümörü tedavisinde cerrahi operasyonların yanı sıra ışın tedavisi (radyasyon) ve ilaçlı tedavi (kemoterapi) de uygulanmaktadır. Doğru tedavi yönteminin seçiminde ise tümörün boyutu, yeri, tipi ve hastaların durumu göz önünde bulundurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri