Beyinli arabada akü takviyesi yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.
Motosikletten Arabaya Akü Şarjı Takviyesi Yapılır Mı? Yukarıda da belirttiğimiz gibi araba aküsünün voltaj değeri ile motosikletin voltaj değeri birbirine uyuyorsa iki araca takviye yapabilirsiniz.
Otomatik vites arabanın aküsü bittiği zaman sadece takviye yaparak çalıştırabilirsiniz. Bunun haricinde yeni akü takarak aracı çalıştırabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda vurdurma tekniği malesef kullanılamamaktadır.
Yolda kalma durumlarında Motosikletin bir servise götürülmesi için ilk olarak bir başka araçtan akü takviyesinin yapılması gerekmektedir. Akü takviye işleminde amaç boş akü ile dolu akünün birbirine bağlanması ile yapılan akü aktarımıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Araba stop ettiğinde akünün voltajı 12 volt olmalıdır. Marşa bastığınızda voltmetre değerinin 10 voltun altına inmesi akünün bittiği anlamına gelir. Kontağı çevirince ya da trafikte beklerken aracınız çalışmazsa bu akünün bittiğinin bir göstergesi olabilir.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Artık yeni nesil araçların çoğunda start&stop teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yazıya denk geldiğinize göre muhtemelen aracınızın aküsünde (-) kutup başının kapalı olduğunu gördünüz ve panikle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Merak etmeyin. Start Stop aküler takviye yapılabilir.
Akü aynı zamanda motosikleti çalıştırabilmek için yüksek miktarda akım üretir. Ürettiği bu akım sayesinde aracın çalışmasını yani hareket edebilmesini sağlamaktadır. Akü, motosiklet çalışır durumdayken de elektrik akımını dengede tutar ve aracın olası bir hasardan korunmasına yardımcı olur.
Akünün ortalama kullanım zamanı 4-5 yıl arasında değişebilmektedir. Bu da kullanma süresine bağlı olarak değişmektedir. Akünün daha uzun süre dayanması için düzenli bakıma ihtiyacı vardır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur. Bu sebeple yazımızda sizin için bazı sorulara cevap vererek akünüzün doluluk oranını ve sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olduk.
Eğer şanzıman arızası varsa ve araç viteste kaldıysa, çekiciyle o aracı taşımak gerekir. Bu durumda vites N pozisyonuna alınamadığı için, Shift Lock / Release adı verilen butona basılır ve aracın şanzımanı boşa çıkarılır. Bu şekilde çekme işlemi yapılabilir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir. Bu sorunun önüne geçmek için araç modeliniz eskiyse oto teybi, kontağa bağlayabilirsiniz.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri