5. adım: Bezelyeleri buzdolabı poşetlerine pay edip dondurucuda yaklaşık 1 yıl kadar saklayıp güvenle tüketin.
Bezelye buzlukta ne kadar dayanır diye merak edenler için hemen açıklayalım… Bezelye buzlukta saklama süresi yaklaşık olarak 10 – 12 ay olarak belirlenmiştir. Buzdolabında yedi gün (1 hafta) kadar bozulmadan saklanabilen bezelye oda sıcaklığında en fazla bir gün süre ile saklanabilmektedir.
Taze yeşil bezelyenin, konserve bezelyenin, pişmiş bezelyenin, kurutulmuş bezelyenin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? En iyi yol, bezelyeleri koklamak ve görüntüsüne bakmaktır: kötü kokusu veya görünümü olan bezelyeleri atın; küf oluşursa bezelyeleri atın.
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın. Üst üste koyup, dondurucuya kaldırın.
Bezelyenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bezelye, oda sıcaklığında maksimum 1 gün dayanır. Buzdolabında 7 güne kadar tazeliğini korur ancak en kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Buzlukta ise ortalama 10-12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Bunun için yapmanız gerekenler de bir hayli basit. Buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetlerin içine bezelyeleri tek seferde kullanacağınız şekilde pay edin ve içindeki tüm havanın çıkmasını sağladıktan sonra buzdolabı poşetinin ağzını sıkıca kapatın. Ardından dondurucunuza koyun.
Ayıklanmış bezelyeleri yıkayıp kaynayan su dolu tencereye atın ve 1,5 dakika kadar haşlayın ve süzün. Soğuk buzlu su dolu kaseye alın ve 1,5 dakika bekletin. Süzüp, kuruladığınız bezelyeleri Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin, havasını alarak kapatın. Derin dondurucuya koyun.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin. Tüm mikrodalgalar farklıdır, bu nedenle bezelyeleri iki dakika sonra deneyin ve gerekirse daha uzun süre pişirin.
1 orta boy patatesi ve havucu küçük küçük küp küp doğrayıp ekleyelim. 2-3 dakika kavurduktan sonra dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi hiç çözdürmeden üzerine ekleyelim. (Taze de aynı şekilde kullanabilirsiniz. ) Güzelce karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım.
Aşamalı olarak gerekli unsurları yerine getirmek suretiyle bezelye buzlukta saklamak mümkün. Tabii bu aşamalar için öncelikle bezelyelerin haşlanması gerekmektedir. Haşlama işlemini gerçekleştirdikten sonra sırası ile gerekli paketleme yapılarak buzdolabında ya da buzlukta saklamak mümkün olabilir.
Sebze ve meyvelerin saklama sürelerine gelince… Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
Yaz mevsiminde sofralarda sıkça yerini alan yeşil fasulye, dondurma işlemi sonrasında besin değerinde önemli bir farklılık göstermedi. Ancak dondurulmuş bezelye, havuç ve ıspanağın, iyi görme ve genel sağlığa faydaları olan beta karoten içeriğinde azalma görüldü.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Yöntem. Ayıkladığınız bezelyeleri hemen o an yıkayıp durulayıp, kullanacağınız kadar -tahminen 1 dolu su bardağı veya 2 avuç- kilitli veya klasik buzdolabı poşetlerine paylaştırın. Tabii poşetin içindeki havayı alıp ağzını sıkıca bağlamanız gerekir.
En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Tane bezelye alırken, kabukları parlak renkte, sert ve içleri dolu olanlarını tercih edin. Sultani bezelye alırken ise parlak yeşil, pürüzsüz ve taneleri fazla büyümemiş olanları tercih edin. Hemen pişirmeyeceğiniz bezelyeleri buzdolabında iki gün süreyle saklayabilirsiniz.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri