bile bile, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 'l', 'e', ' ', 'b', 'i', 'l', 'e', şeklindedir. bile bile kelimesinin tersten yazılışı elib elib diziliminde gösterilir.
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre sadece birleşik kelimeler bitişik yazılır. Bu nedenle bir kere kelimesinin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
TDK kurallarına göre "bilebilir" bitişik yazılır, "bilebilir mi" ise ayrı yazılır çünkü -ebilmek birleşik eylemdir ama "mi" soru anlamı katan mi'dir.
TDK'ya göre kim bilir sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Örnek Cümle: ''Kim bilir şimdi nerelerdesin?''
Hiçte ifadesinin doğru yazımı hiç de şeklindedir. TDK, hiç kelimesine de ekinin gelmesi ile birlikte oluşan yeni kelimenin yazılışını, hiç de şeklinde olması gerektiğini vurgulamaktadır. Yani hiç kelimesine getirilen de ekinin hiçte şeklinde yazımı doğru bir ifade değildir. De ekinin ayrı yazılması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK kurallarına göre "bilebilir" bitişik yazılır, "bilebilir mi" ise ayrı yazılır çünkü -ebilmek birleşik eylemdir ama "mi" soru anlamı katan mi'dir. örnekleri bu bakımdan doğrudur.
TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Değerbilir kelimesi, ayrı olarak yazılmamalıdır. ''Toplumumuz değerbilir bir toplumdur''. Cümlesindeki kullanım doğru, ''Emre, kullandığı eşyalara önem verir, onlara değer bilir.'' Cümlesindeki kullanım ise tamamen yanlış olarak bildirilmektedir.
Bir yemek ismi olması ile beraber özel isim olduğu için bu kelime bitişik olarak yazılmaktadır. Bu doğrultuda 'karnıyarık' şeklinde ele alınmalı ve yazılmalıdır.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: "Bilirmisin" kelimesi "Bilir misin?" şeklinde yazılır.
4. Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bal rengi, duman rengi, gümüş rengi, portakal rengi, saman rengi; ateş kırmızısı, boncuk mavisi, çivit mavisi, gece mavisi, limon sarısı, safra yeşili, süt kırı vb.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
İşte Karıncaincitmez TDK'ya göre doğru yazılışı... Türk Dil Kurumu'na göre; iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır. Birleşme esnasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramamışsa bu sözcükler ayrı yazılır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Bu kelime genellikle gök delen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gökdelen şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...
Türk Dil Kurumu'na göre ''göz alıcı'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Takıların çok göz alıcı duruyor.
Bu kelime genellikle iyilik bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyilikbilir şeklinde olmalıdır.
KADİRBİLİR KELİMESİNİN ANLAMI
Değerbilir anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle kadir bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadirbilir şeklinde olmalıdır.
Sizin için örnek cümleler ile derledik. Bu deyim yöreden yöreye farklı şekillerde dile getirilir. En yaygın olanları: ''En Doğrusunu Allah Bilir'' ve ''Olmuyorsa olmuyor, vardır Allah'ın bir bildiği.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri