Bilinç Kaybı Durumunda Ne Yapılmalı
Genelde bilincin kaybedilmesi çevreden kaynaklanır, dolayısıyla bilinç kaybına uğrayan kişi bulunduğu çevreden uzaklaştırılmalıdır. Eğer bilinç kaybının nedeni ortam değilse bilincini kaybeden kişi yüzüstü veya yarı yüzüstü durumda yatırılır.
Hastaya yarı oturur pozisyon verilir. Kullandığı ilaçları varsa almasına yardım edilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenip hastanın sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır. Yol boyunca yaşam bulguları izlenir.
Komadaki bireye komatöz denir. Bilinç kaybının en ileri halidir.
Hastada herhangi bir yaşam bulgusu varsa (öksürük, ellerde, bacaklarda kıpırdanma vb.) kesinlikle kalp masajı uygulama! İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum, hareket vb. yaşam bulguları varsa koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Makine desteği yalnızca; bir süre daha devam ettirilir. Beyin ölümü tanısı; Yoğun Bakım, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Kardiyoloji uzmanlarının ortak görüşleri sonucunda konulur. Bu durum; hastanın artık yaşama dönmesinin imkansız olduğu anlamına gelir.
Bilinç kaybı tedavisi, altta yatan nedenlere bağlıdır. Acil durumlarda, tedavi mümkün olan en kısa sürede sağlanmalıdır. Neden hipoglisemi ise, hızlı bir şekilde şeker alınmalıdır. Eğer neden kalp-damar hastalığı ise, hastanın kardiyoloji bölümünde tedavi alması gerekebilir.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Entübasyon hastanın soluk borusuna bir tüp yerleştirilmesidir. Entübasyon öncesi hasta sedasyonda tutulur. Veya hastanın ameliyat sonrasında ya da farklı bir nedenden dolayı bilinci de kapalıdır. Bu durum hastanın ağız ve hava yolunun gevşek olmasına izin verir.
Bilinçsizlik: Komanın en önemli belirtilerinden bir tanesi bilinç kaybıdır. Bilinç kaybı yaşayan hasta ısı, ışık, ses gibi çevresel uyaranların yanı sıra ağrılı uyaranlara da tepki veremez. Motor hareketlerde bozulma: Komanın şiddetine bağlı olarak hastalarda refleksler az da olsa çalışabilir.
Senkop mekanizması kabaca beyne giden kan miktarındaki ani ve geçici düşüş olarak özetlenebilir. Beynin kanlanmasının bozulması ve çeşitli fonksiyonların kaybı ile genellikle kısa süreli olarak bilinç kaybı meydana gelir ve bu durum ani başladığı gibi ani olarak da sonlanır.
Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir. Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi: Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Bilinç kaybı (senkop) nedenleri ve belirtileri
Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Oksijensiz kalan diğer organ hasarları yapılan tedaviler ile giderilebilirken, beynin bu durumdan etkilendikten sonraki geri dönüşü daha güçtür. Beyinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kişi, küçük sakatlıklar yaşayabileceği gibi yaşamı boyunca yatağa mahkum da kalabilir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Beyin ile ilgili durumlar: Kafa travmaları; inme; beyin tümörleri; beyin zarının iltihaplanması; beyin kanamaları vb. Metabolik sorunlar: Diyabet (şeker) hastalığı; karaciğer yetmezlikleri; Üre artması; ağır enfeksiyonlar; nörolojik sorunlar; sara (epilepsi); havale vb.
İtfaiyeci Yöntemi (Omuzda Taşıma): ✓Yürüyemeyen ya da bilinci kapalı olan kişiler için kullanılır. ✓Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır. ✓İlkyardımcının bir kolu boşta olacağından merdiven ya da bir yerden rahatlıkla destek alınabilir. ✓İlkyardımcı sol kolu ile omuzdan tutarak hastayı oturur pozisyona getirir.
Karnına Bıçak Saplanmış Bir Kişiye Ne Yaparsınız? Yaralanan kişide bıçak saplanması gibi delici bir yaralanma varsa yabancı cisim yerinden çıkarılmaz. Yaralanan bölge ıslak temiz bir bezle örtülür ve tıbbi destek talep edilir. Hastaya ağız yoluyla yiyecek ve içecek verilmez.
Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır. Her türlü hasta veya yaralıya, bilinç durumu değerlendirmesi yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri