Türk Dil Kurumu'na göre bilinç dışı kelimesinin doğru yazılışı ise ayrı olmalıdır. Bilinç dışı kelimesinin doğru yazılışı " bilinç dışı" olarak ifade edilmektedir. Kelimenin diğer yazılışları ise yanlış olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla bilinç dışı kelimesinin ayrı yazılması doğru bir yazımdır.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Bilinç akışı de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Bilirkişi Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Uzman ve kompetan kelimeleriyle eş anlamlı olan bilirkişi sözcüğü, birleşik isimdir. Birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
TDK imla kılavuzunda "aklıselim" maddesi olmamakla birlikte TDK Türkçe Sözlük'te bu söz "Aklıselim" şeklinde birleşik yazılmaktadır.
Başucu kelimesinin nasıl yazılması gerektiğini ve TDK'ye göre doğru yazılışının ne olduğunu sizler için derledik. Başucu kelimesi iki ayrı kelimeden oluşmaktadır. Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır.
Doğru kullanımı basınçölçer şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının alel acele olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı alelacele olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de alelacele kelimesi doğru yazım biçimidir. Türkçe'de çokça yanlış bilinen yazım hatası karşımıza çıkmaktadır.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Ayaküstü, diğer birleşik kelimelerde gibi bitişik şekilde yazılır. Bundan dolayı ''Ayak üstü'' şeklinde yazılışı yanlıştır. Doğru yazılış biçimi " ayaküstü" şeklindedir.
KARINCAEZMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok merhametli, ince duygulu (kimse), karıncaincitmez. Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
Bunun ilk örneklerinden biri bitişik yazılan açıölçer'dir. Bu yapıdaki terimler bilim çevrelerine yeterince anlatıla- mamış, tanıtılmamıştır.
Bu sözcüğün doğru yazımı her zaman bitişik yani “iyiliksever” şeklinde olmalıdır. Bu bağlamda iyiliksever doğru yazılışı şu şekildedir: İyiliksever (doğru kullanım) İyilik sever yanlış kullanım)
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
KOCAKARILIK KELİMESİNİN ANLAMI
Mecazi anlamda ise aksi, suratsız, geçimsiz, yaşlı bir kadın gibi olma anlamına gelir. Bu kelime genellikle koca karılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kocakarılık şeklinde olmalıdır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri