19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Kanun tüm hükümleriyle yürürlüğe girmiş olup artık ikamete mahsus konutlar hariç kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ve tütün ürünü tüketilememektedir.
Müh. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM'de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
ALO 184 Tütün İhbar Hattı
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Kanuna Göre Kafe, Bar, Lokanta, Kahvehanelerin Açık Alanlarında Sigara İçilemez. Birçok yerde tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklayan kanuna göre; lokanta, kahve, kafe, kafeterya, bar, disko, kulüp, gazino vs. gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler de yasak kapsamında.
İlgili 20 soru bulundu
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
Madde 39 - (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
İllerde, İl Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile “İl Tütün Kontrol Kurulu” kurulur. Kurul il valisi veya vali yardımcısı başkanlığında her ay toplanır. Kurulu cezaî işlem uygulamaya yetkili olmayıp 4207 sayılı Kanun kapsamında gerekli cezaî işlemlerin uygulanması için yetkili birimlerin organizasyonundan sorumludur.
19 Ocak 2008 tarihinde ve yayımlanan 5727 sayılı Kanun ile evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün mamülleri tüketimi yasaklanmıştır. 2009 yılı Temmuz ayında tam olarak yürürlüğe giren yasa ile Türkiye dumansız hava sahasına giren 3.
Kat Mülkiyeti Kanunu, Kabahatlar Kanunu, Çevre Kanunu gibi kanunlarla ve apartman yönetmelikleriyle korunuyor. Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir.
Mahkeme temelde bir kiracının evinde sigara içebileceğini açıkladı. Fakat mahkemenin kararına göre, kiracı komşularını dikkate almayıp, evini yeterli havalandırmazsa ya da sigara izmaritlerini atmazsa o zaman kira sözleşmesinin feshedilmesi için gerekçe doğuyor.
2023 – 2024 yılında gürültü yapan komşuyu şikayet edilecek yerler ve telefonlar: 155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz.
Ev içinde sigara dumanına maruz kalma solunum sistemiyle ilgili belirtileri artırmaktadır. Pasif içicilerde zorlu ekspirasyon volümü (FEVı) %1-3 oranında azalmaktadır. Ev içinde dumana maruz kalan çocuklarda solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını gösterir pek çok epidemiyolojik çalışma vardır.
İlgili kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler doğrultusunda eczanelerimizde “SİGARA İÇİLMEZ” tabelası bulunmaması veya yönetmeliklere uygun olmaması durumunda herhangi bir sözlü veya yazılı uyarı olmaksızın yetkililer tarafından ceza yazılabilmektedir.
Sigara içmeyen biri sigara içen birinin yakınındayken pasif içici olarak sigara dumanı solur. Pasif içicilik herkes için tehlikelidir. Biri sigara içtikten sonra duman saatlerce havada kalabilir. Pasif içicilikte dumanı sadece kısa bir süre için solumak bile sana zarar verebilir.
Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır. Özel araçlarda sigara içmek hem sağlık hem de trafik açısından son derece zararlıdır.
Yurtlarda sigara içmenin cezası yönetmeliğe göre uyarma veya kınama değil yurttan geçici olarak çıkarılmadır.Ödeyeceğin 109 lira ceza kapalı alanda sigara içme cezasıdır para cezası siciline işlemez ancak uyarma,kınama,yurttan geçici veya kalıcı olarak çıkarılma ve disiplin notu düşüklüğü yüzünden yurttan çıkarılma ...
Sonuç olarak, öğretmenlerin büyük çoğunluğu okullarda sigara içmenin yasak olduğunu bilmektedir ancak bu yasağa uyum yeterli düzeyde değildir. Elde edilen veriler öğrencilere örnek olmak durumunda olan öğretmenlerin henüz sigara ve zararları konusunda yeterince bilinçli olmadıklarını göstermektedir.
Çocuk ve gençlerin tütün ürünleri kullanımından korunması ve ulaşabilirliğin engellenmesi amacıyla tütün ürünleri satışının okul ve yurtlara en az 500 metre mesafede olma zorunluluğu getirilecek.
Örneğin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde işyerinde sigara içmenin cezası 2 günlük ücret kesintisi olarak belirtilmişse ve işçi bu yasağa aykırı şekilde işyerinde sigara içmişse, sigara içen işçiye iş sözleşmesindeki iki günlük ücret kesme cezası uygulanabilecektir.
Sağlık Kuruluşları içinde sigara içilmesi yasaktır.
3. İdari Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır? İdari para cezalarına itiraz, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesi gereğince aksine bir düzenleme bulunmadıkça genel itiraz yolu ile yapılmaktadır. Kabahatler Kanunu'nun ilgili düzenlemeleri gereği genel itiraz mercii Sulh Ceza Hakimliği'dir.
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
İdari para cezaları genellikle emlak müdürlüklerine ödenir. Bazı kurumlar tarafından verilen idari para cezalarının, cezayı veren kurum tarafından tahsil edildiğini belirtmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri