Yağ ölçüsü ise, pilav az veya fazla yağı sevmez. O nedenle yağı karar kullanmalısınız. 1 su bardağı (200 ml.) pirinç için, 30 gram; 1 su bardağı (250 ml.) pirinç için, 40 gram yağ kullanmanız en idealidir.
3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı sıcak su, Tuz, İsteğe bağlı 1 çay kaşığı tereyağ.
İki kişilik pilav ölçüsü
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek. Tabi damak zevkinize göre tuz eklemeyi de unutmamalısınız.
Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
İlgili 29 soru bulundu
1 su bardağı pirinç 180 gramdır. 1.5 su bardağı pirinç 270 gramdır. 2 su bardağı pirinç 360 gramdır. 2,5 su bardağı pirinç 450 gramdır.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Sonrasında içine 2,5 su bardağı kadar kaynamış su ilave edin.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Pirinç taneleri sertleşene kadar kavurun. Pirinçleri kavururken birkaç damla limonun suyunu sıkmanız pirinçlerin parlamasına yararken, pirinçleri iyice karıştırmanız da pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci 1.5 su bardağı su ile birlikte bir tencereye aktarın ve 30 dakika boyunca bekletin. 2Pirinci önce yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12-15 dakika suyunu çekene dek pişirin.
O nedenle yağı karar kullanmalısınız. 1 su bardağı (200 ml.) pirinç için, 30 gram; 1 su bardağı (250 ml.) pirinç için, 40 gram yağ kullanmanız en idealidir.
bardak ve kase için, bardak veya kase başına 30 gr. yağ pilavınıza karar gelir. 250 gr. bardak ve kase için, bardak veya kase başına 40 gr. yağ pilavınıza karar gelir. Her çeşit yağ ile pilav yapılır. Katı yağları, terazide ölçmeniz gerekir.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Yağ ölçüsü ise, pilav az veya fazla yağı sevmez. O nedenle yağı karar kullanmalısınız. 1 su bardağı (200 ml.) pirinç için, 30 gram; 1 su bardağı (250 ml.) pirinç için, 40 gram yağ kullanmanız en idealidir.
Aşağıdaki yemek kaşığı miktarları, en yakın 5 grama yuvarlanmış şekilde belirtilmiştir. Örnek vermek gerekirse; 2 yemek kaşığı tereyağı 28,25 gramdır ve 30 grama yuvarlanmıştır, 3 yemek kaşığı tereyağı 42,375 gramdır ve 40 grama yuvarlanmıştır.
Zeytinyağlı pilav yapılışı | Pirinç pilavı zeytinyağlı olmaz diye bir kanı var. Ancak pirinç pilavını damak tadınıza göre zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Bunun için sıcak yemekler için uygun zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Pirinci önce iyice yıkayıp nişastalı suyunu süzün. Daha sonra parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatın. 1-2 saat önceden ıslatmak, pilavın yumuşak olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur.
Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacaktır.
Lapa olmasının sebebi tek sudan dolayıda olmayabilir. İyi yıkamamanızda lapa yapabilir fakat 2 su bardağı pirince 2-2,5 bardak su idealdir hep öyle yaparım tane tane olur.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pilavda tereyağ kokusunu seviyorsanız, her zaman sonradan eklemenizi öneririm. Yani pilavı yukarıda anlattığım gibi sıvıyağ ile yapın, ocağı kapatıp, dinlemeye bırakacağınız sırada bir yada iki yemek kaşığı kadar tereyağını minik minik parçalar halinde üzerine serpin ve o şekilde dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri