Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
Aslında telefon almak için ideal bir yaş yok. Kimi uzmanlar 14 diyor, kimisiyse 20. Uzmanlar bunun çocuğunuzun sorumluluk bilincine ve olgunluğuna bağlı olduğunu söylüyor ve onların ne zaman hazır olduğunu anlayacak en iyi kişi sizsiniz.
Çocuklar cep telefonu oyuncakları ile oyun oynarken öğrenebilir. Oyuncak akıllı telefon modellerinin dokunmatik ve tuşlu olanları vardır. Çocuğunuzun ilgisini sizin teknolojik aletlerinizden uzaklaştıran oyuncak akıllı telefonlar hem kız hem de erkek çocuklarının oynaması için idealdir.
3 YAŞ 3 yaşına kadar çocuk televizyon dâhil, akıllı telefon, bilgisayar, tablet vb. hiçbir teknolojik cihaza ve ekrana maruz bırakılmamalıdır. Çocuklar bu yaşta gerçeği ve kurguyu ayırt etme becerisine sahip değildir.
Uzmanlar 2,5 yaş öncesi dönemde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. Sonrasında ise 30. Ay ile 13 yaş arasında tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
İlgili 29 soru bulundu
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
Ebeveynler çocuklarına telefon alma ihtiyacı oluştuğuna karar verdikten sonra nasıl bir telefon alacaklarını da belirlemeleri gerekir. Uzmanlara göre akıllı telefon alma yaşı ise en az 12 olmalıdır.
Dolayısıyla 18 aydan önce çocukların ekranla tanışmasını istemiyoruz. Amerikan Pediatri Akademisinin önerisi 18-24 ay arası çocuklarda ebeveyn gözetiminde yüksek kaliteli uygulamaların çocuğa tanıtılması yönünde."
TELEFON KULLANIMI GENELGE İLE YASAKLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okullarda telefon kullanımı konusunda yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve eğitim öğretim sürecini olumsuz etkilediği için telefon kullanımına yasak getirildiği belirtildi.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir. Hızlı hareket etmekte olan nesnelere daha fazla odaklandıkları için sabit objeler dikkatlerinden kaçabilir. İnsanlara karşı ilgisizlik ve kalabalık ortamlardan hoşlanmama başlayabilir. Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymayı bırakabilir.
Satın alma tarihi itibariyle 26 yaşından gün almamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üniversite öğrencilerinin her biri, bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteğinden faydalanabilecek.
Öte yandan konuyla ilgili Bakan Uraloğlu, uygulamanın başlayacağı tarihin sinyalini vermişti. 9500 lira altı telefon ve bilgisayar satışı için 5500 lira teknoloji desteği şartları Resmi Gazete kararı ile netlik kazandı. Buna göre 26 yaşından gün almamış olma şartı aranacak. Peki, vergisiz telefon modelleri neler?
Yaşım 18'den küçük, nasıl hat alabilirim? Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir.
Öğrenciye vergisiz telefon desteği 1 Kasım 2023 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren satın alınan ve belirli şartları sağlayan teknolojik cihazlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın https://gsbbiz.gsb.gov.tr/ web sitesinden başvuru süreçlerini başlatabilirler.
Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesi üzerinden Genç Kart başvurusunda bulunulabilecek. Genç Kart'a sahip olunduktan sonra herhangi bir operatör veya mağazaya gidilerek kimlik ve öğrenci belgesi ile birlikte uygulama kapsamındaki telefon ve bilgisayarlar alınabilecek.
OKULA TELEFON GETİRMEK YASAKLANACAK MI? Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda telefon kullanımı konusunda yeni uygulamanın hayata geçirileceğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre bundan sonra öğretmenler de öğrenciler de derslere telefon götüremeyecek.
el koyamaz ve içini karıştıramaz. bu özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna girer. lakin okul ve milli eğitim bakanlığının bununla ilgili bir yönetmeliği vssi olabilir. okulda veya derste kullanım yasağı tarzında onada bakmak lazım. el koyamaz ve içini karıştıramaz. bu özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna girer.
Okula getirilmesi uygun olmayan eşyalar (MP çalar, cep telefonu, kamera, ihtiyaç fazlası para, kesici aletler, sakız, takı, şaka malzemesi, gibi) getirilmemelidir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra gelişimsel olarak bilgisayar kullanmaya hazır olacaktır ve bu yaştan itibaren bilgisayar onun için değerli bir öğrenme aracı teşkil edebilir. Çocuğunuza denemesi ve tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek gibi becerileri kullanması için bol bol zaman tanıyın.
1 Kasım itibariyla alınan telefon, bilgisayar ve tabletler kapsam dahilindedir. 1 Kasım 2023 tarihinden önce satın alınan teknolojik cihazlar 9.500 TL altında olsa bile Resmi Gazete açıklamasına göre sürece dahil edilemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri