Dolgu pasosu için 350 mm. boyunda, 4 mm. çapında elektrod kullanılması koşuluyla 1m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olarak bulunur.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır.
Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur. İş parçasının kalınlığı arttıkça seçeceğimiz elektrodun çapı da yüksek olmalıdır.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
İlgili 17 soru bulundu
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Özellikle boruların, tankların ve kazanların, kök paso ve pozisyon kaynakları için rutil-bazik örtülü kaynak elektrodudur. Ayrıca tozaltı kaynağı öncesinde punta kaynakları ve kök altlık kaynakları için de uygundur. Düşük silisyum içeriğinden dolayı kaynak metali, galvaniz ve emaye kaplamalara uygundur.
Magmaweld 2.5 elektrot çeşidi yüksek dinamik mukavemet sağlayan yapıları ile çelik konstrüksiyonlar, gemi yapımı, köprü, tank, basınçlı kap ve makine imalatında kullanımı mümkün kılar.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
ASKAYNAK 2.50x350 mm Elektrod (100'lü Paket)
ASKAYNAK AS R-143 Rutil Elektrod 2.5 mm (100'lü Paket)
Rutil elektrotlar
Bunlar örtülerinde esas madde olarak çoğunlukla rutil seklinde bulunan titandioksit veya ilmenit(demir ve titan oksidi) içerirler. Bu elektrotlar ile, doğru(genellikle eksi kutupta) ve dalgalı akımla ve her pozisyonda kaynak yapılır.
Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
EN1993-1-8:2003'e göre minimum kaynak için minimum etkili boğaz kalınlığı 3mm olarak verilmiştir.
ELLE ELEKTRİK ARK KAYNAĞININ BAŞLICA MALZEMESİ ELEKTROD'DUR. BUNUN ÜSTÜNE KAPLANMIŞ BİR ÖRTÜDEN OLUŞAN, KAYNAK İŞLEMİNİN BAŞLICA MALZEMESİDİR. ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalmasını Önlemek İçin Alınması Gereken Önleml. Uygun koruyucu ekipman kullanmak: Kaynak işlemleri sırasında uygun gözlük, maske veya kalkan gibi koruyucu ekipman kullanmak gözleri kaynak ışığından korur.
Rutil elektrodlar, ergimi metali ta Ûyan lüzucetli (viskoz) bir cüruf hasÛl etmekle duvarda yatay ve dik kaynaklara uygun olurlar. Bu elektrodlar do₣ru (genellikle eksi kutupta) ve alternatif akÛmla ve her pozisyonda kaynak eder.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri