Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Köy kadınları kış aylarında tüketilmek üzere üretilen salça için 300 kilo domatesten 70 kilo salça elde ediyor.
bir kasa domates 12 kg gelmektedir.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Cevap. Adım adım açıklama: 1 kilo domatesin 7 tane domates olduğunu düşünürsek 7 ile 2 yi çarpmamız lazım.
İlgili 15 soru bulundu
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Guinness Rekorlar Kitabına göre, 1986'da Oklahoma'da ağırlığı 3,5 kg olan en büyük domates kaydedilmiştir. Domates meyve ağırlığını hasattan sonra bile hafifçe artırabilir. Dünya çapında yaklaşık 9.000 çeşit domates yetiştirilmektedir.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
6 kg domatesten 1 kg salça yapıyormuş o zaman; 756 kg domatesten 1/6 sı olan 126 kg salça yapar. 756 : 6 = 126 kg salça yapar.
100 kilo biberden kaç kilo salça çıkar? Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Salçam çok tuzlu oldu ne yapabilirim? Sebzeli ve salçalı yemeklerde 5-6 damla limon suyu, tuz tadının azalmasını sağlar. Yapmanız gereken basit, yemeğinizin içine limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Cevap: 12 kilo salça yapmak için 60 kilo domates gereklidir.
Domates Salçası 650 Gr (Cam Kavanoz)
Isıtılan salça doldurma ünitesine gelir ve salça kutulara doldurulur. Kutular hemen kapatılır ve soğutma tüneline alınır. Diğer bir doldurma yöntemi ise aseptik dolumdur. Aseptik dolumda evaporatörden çıkan salça (60 ˚C civarı) 108-110 ˚C' ye kadar ısıtılır ve 30-35 ˚C' ye kadar soğutularak sterilize edilir.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Geçen hafta 35 liraya satılan domates 20 liraya düştü. Geçen hafta 1 kilo domates alan, bu hafta 3 kilo almaya başladı. Gıda arz güvenliğinin sağlanması ve deprem bölgesine gıda arzını sağlama gerekçesiyle domatese 14 Nisan 2023 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine ihracat yasağı getirildi.
ANAVATANI: Domatesin anavatanı Güney Amerika'da Peru ve civarıdır. Orta çağda Avrupa'ya getirilen domatese çok az kimse rağbet etmiş, meyvesini zehirli bir bitki sanarak bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirmeye başlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri