Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
gelişiminin ve kolostrumun büyük bir kısmını protein oluşturur. Yine bu dönemde enerji ihtiyacı da artmaktadır. günde 300 g civarında kesif yem verilmelidir.
Mer'aların iyi olmadığı yerlerde buğdaygil veya baklagil yeşil yemlerden günde koyun başına 3-4 kg, silajdan günde 5-6 kg verilebilir. Aşım öncesinde hayvanlar ne çok zayıf ne de çok yağlı olmalıdır.
MANİSA İLİ DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
Koç katımından 2 hafta önce başlayarak 6 hafta günde 400 gr.dan başlayarak 700-800 gr.a kadar fabrika yemi veya arpa, yulaf karışımı ile ek yemleme yapılır.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
İnce uzun kuyruğu vardır. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
1 dönümde en fazla 10 koyun yetiştirilir. hektarda (10.000 m²) en fazla 100 adet koyun otlatılabilir. otlaklar verimli olmalıdır. verim düşükse 1 dönüme düşecek koyun sayısı 7 olmalıdır.
Koyunlar, hemen hemen her türlü kaba otları yiyebilirler. Eski çiftçiler koyunları daha çok mera ve saman şeklinde besleme tekniğini ile beslerlerdi. Fakat teknoloji ve sanayinin de gelişmesiyle koyun besiciliğinde daha çok yüksek miktarda tahıl içeren yemler kullanılmaya başlandı.
Yağlı kuyrukludur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır. 100 koyundan 100-110 kuzu alınır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg. karkas verebilir.
gereken bazı önemli tedbirler vardır. *Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Bu sebeple, doğrudan hayvanların beslenmesi amacıyla kullanılacak kesif ve kaba yem yerine ekmeğin kullanılması, hem ekonomik bakımdan israfa neden olmakta hem israfı artırıcı riskler taşımakta hem de hayvan sağlığı bakımından sorunlar doğurmaktadır.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
Büyükbaş hayvan başı 4 kg/ gün arpa üzerinden aylık 120 kg arpa verilecektir. Küçükbaş hayvan başına 600 gr (0.6 kg)/gün üzerinden aylık 18 kg arpa verilecektir.
Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir. Her hayvan için 3 ve 4 metre küp hava hesap edilmelidir.
Birinci dönemde protein seviyesi yüksek kaliteli kaba yem ağırlıklı, az miktarda kesif yemle beslemeye başlanarak genç hayvanlar ikinci döneme hazırlanır. İkinci dönemde genç hayvanların boylanması ve bir miktar kilo alması hedeflenir, bunun için ihtiyacı olan protein seviyesi yüksek olan yemlerdir.
Aşım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar. Bu süre içinde koyun başına verilen günlük yem miktarı 1.5 kg 'a değin kuru otla birlikte 250- 300 g arpaya eşdeğer karma yem olabilir. Ancak koyunlar koç katımında, mer'a da otluyorlarsa, ayrıca kuru ot vermeye gerek yoktur, yalnız karma yem verilir.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Öncelikle kuru besini azaltıp koyunlarımızı uygun mevsimde merada otlatırsak %50 kar elde edebiliyoruz. Yani bu da yıllık gelirimizin 50 bin TL olmasını sağlıyor, aylık gelirimiz de 4.500 TL oluyor bu şekilde.
Koyun ve Keçi
Koyun ve keçiler için her birine 25 TL verilmektedir. 15-120 aylığa kadar destek verilmektedir. Başvurular İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinden yapılabilmektedir.
Merasız koyunculuk sayesinde hayvanların kuzulama sayısı ve et verimindeki ciddi artışla ekonomiye katkı sağladığını belirten Tek, "Merasız koyunculuğun en büyük avantajı, hayvanlar dışarıya çıkmadığı için hastalıklara kapalı olmasıdır. Yine hayvanlarda en az yem oranıyla en yüksek verimin elde edilmesidir.
Yetiştirici ikamet ettiği bölgede bulunan meralardan faydalanabilmeli ve/veya kaba yem ihtiyacının %50 sini karşılayabilmelidir. Proje devam ettiği sürece hayvan sayısı 100 ün altına düşmeyecek. 100 âdetin altına düşürülürse hayvanların yerine en az 30 gün içinde aynı vasıflarda yeni hayvan eklenecek.
Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak 100 koyundan yıl içinde sağlıklı 250 yavru alabiliyoruz. Romanov koyununun normal koyun ırkından bakım açısından hiçbir farkı yok.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 55-70 kg., süt verimi 50-55 Litre, kirli yapağı verimi 3,5-4 kg.dır. 100 koyundan 125-130 kuzu elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri