Yemeklik soğanla yapılan üretimde ise her soğan, soğan iriliğine bağlı olarak 2-8 adet büyüme konisi taşır.
Soğan bire kaç verir? Soğan 1 dönümde 4-5 ton veriyormuş.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
Elle serpme yöntemi ile ekim yapıldığında birim alana gerekli olan tohum miktarı 1-1.5 kg iken pinomatik mibzer kullanımında ise 350-500 g'dır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm olmalıdır. Ekim mesafeleri, sıra arası 15-20 cm ve sıra üzeri 5-8 cm bırakılmalıdır.
Mutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri olan ve içinde ortalama 7-8 adet bulunan taze soğanın demet fiyatı 7 liraya satılıyor.
İlgili 42 soru bulundu
1 Adet Büyük Boy (150 gr.)
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duyar. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünyesi ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok hafif değişiklikler gösterebilir.
Tohumlar 10-15 gün içerisinde çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar. Uygun koşullarda, ekimden 5-6 ay sonra arpacıklar olgunlaşır.
Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir.
Soğan Çuvalı, PPC-40 - 50 cm*80 cm ebadındadır. - 40 kg ürün taşır. - Kırmızı renklidir. - Bir balya 100 adettir. - Garantilidir. - %100 Polietilenden üretilmiştir. - Özellikle soğan ,patates, sebze ve narenciye ürünlerinin taşınması ve depolanmasında kullanılır. - Esneme payı düşüktür.
2 kg Soğanın içinde 12-15 adet soğan olur.
Yaklaşık 9 kilo ağırlığındaki dev soğan, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. İngiltere'nin Leicestershire kentinde yaşayan Tony Glover, yaklaşık 9 kilogram ağırlığındaki dev soğanıyla bu alandaki rekoru kırdı.
Doğrudan tohum ekim suretiyle yapılan üretimde dekara 4-5 ton, arpacık ile yapılan üretimde de dekara ortalama 4-5 ton verim alınır. Fide ile yapılan üretimde ise bu verim 6-7 tona kadar çıkar. Yeşil soğan üretiminde de dekara 2-6 ton arasında verim alınabilmektedir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Soğanın tohumları Ocak ile Mart ayları arasında ekilir ve hasat dönemi de Temmuz ile Eylül arasıdır.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
Soğanın kabuk oluşumunu teşvik edip kabuğunun o çeşide özel rengini alması için yapılan Olgunlaştırma sürecinden sonra olgunlaşan soğanların sıcaklığı her gün maksimum 0.5 derece düşürülerek depoda yavaş yavaş soğuk saklama sıcaklığına getiriliyor.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Taze soğan hem saksıya, hem de bahçeye ekilebilir.
Soğan tohumu ilkbahar, yaz ya da sonbahar aylarında ekilen bir tohumdur. Soğan tohumunu ekmek için toprak ısısının 10 ile 20 derece olması gerekir. Soğan tohumlarını öncesinde nemli bir bezin içinde bekletmek ve daha sonra ekerken üzerini de toprakla doldurmak gerekir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri