Azerbaycan'da mani terimine karşılık olarak bayatı, mani, meni, mahnı, mahna kelimeleri kullanılmaktadır (Kaya 1999: 10).
Maniyi genellikle kadınlar söyler. Mani söyleyene “manici”, mani söylemeye de “mani yakmak”, “mani düzmek” , “mani atmak” denir.
En çok kullanılanlar düz ya da tam mânî, kesik mânî, cinaslı mânî, yedekli mânî, artık mânîdir.
Maniheizm'in kurucusu Mani 14 Nisan 216 (Babil takvimine göre 527) yılında, zamanın önemli kültür merkezlerinden biri olan Ctésiphon-Seleuci'deki Suristan'da doğdu. Babası Futtak b. Ebi Berzam, aslen Hemedanlı olup Babil ülkesine gelmiş ve el- Medâin'de yerleşmiştir (2). Anasının adı Mar Maryam veya Uta- kim'dir.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
İlgili 19 soru bulundu
Nasılsın? A: – Salam! Necəsən? B: – İyiyim, sağ ol.
Sadio Mané (d. 10 Nisan 1992; Sédhiou), Senegalli millî futbolcudur.
Mani dini veya Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, "Peygamberlerin Mührü" yani "son peygamber" olduğuna inanılmış Mani tarafından kurulmuş ve kısa sürede hızla geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir dindi.
Halk edebiyatımızın en küçük nazım şekillerinden biridir. Genellikle birbiri ile anlam birliği olmayan dörtlüklerden oluşmuştur ve bir bölümünün kafiyesi cinaslıdır. Cinaslı olanlarının dört mısradan çok olması dikkat çeken bir özelliğidir. Maniler Türk toplum hayatının bir özetidir.
Mani Pers İmparatorluğunun I. Şapur (242–273) egemenliği altındaki döneminde, öğretilerini çok başarılı olarak halk arasında yayabilmiştir.
Özet: Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen bir nazım şeklidir. Türk dünyasının genelinde çeşitli isimler altında görülen mâniler özellikle Anadolu, Balkanlar, Kafkas ve Ortadoğu'da yaşayan Türk toplulukları arasında daha canlıdır. Anonimlik-anonim olma, mânilerin temel özelliklerden birisidir.
Maniler, halkın duygu ve düşüncelerini, dertlerini ve acılarını yansıtan eserlerdir. Manilerin konusunu özlem, aşk, ayrılık ve hasret gibi duygu ve konular oluştururlar. Halk kültürünün önemli birer parçası olarak kabul edilirler. Manilerin kafiye düzeni "aaxa" biçiminde olmaktadır.
Varlığı ve yokluğu şer'î hükmün varlığına ve yokluğuna alâmet kılınan durum, nitelik anlamında fıkıh usulü terimi. Bazı mazeretlerden dolayı aslî hükmün gereğine uymamayı meşrû hale getiren geçici hüküm.
Mani, kişinin depresyon sürecinde normal hâlinden farklı, abartılı ve aşırı davranışlar sergilemesi durumu.
Genellikle ten dörtlükte yazılan maniler kendine özel bir kafiye şeması bulunmaktadır. Bu kafiye ''aaxa'' şeklinde olmaktadır. Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir.
Mani Dini, yalnız Uygurlar tarafından 762 yılında resmen devlet dini olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında bu din, her zaman ve her yerde Hıristiyanlığın ve Müslüman- lığın kovuşturmasına uğramış, taraftarları işkenceyle öldürülmüşlerdir.
Mani dininde, Musevilikte olduğu gibi 10 emir vardır. Bu emirlere göre puta tapmak kesinlikle yasaktır. Tek Tanrılı bir din olan Maniheizm'de, ''Mani'' adlı Tanrı'dan başka bir ilaha tapmak, en büyük günahlardan biridir.
Arzhang (Aržang "lâyık" mânâsında Farsça bir kelime) Maniheizm'in kutsal kitabı.
Mani, gnostik bilginin cemaat dışında paylaşılmasına müsaade etmeyen Sabiîlik gibi geleneklerin aksine hakikatin bilgisinin bütün insanlığa ulaştırılması gerektiğini savunmuştur. Böylelikle Maniheizm, misyon faaliyetini önceleyen bir gnostik gelenek olarak da dikkat çekmiştir.
Giresun manilerinde de çoğu zaman birinci ve ikinci mısralar mısralara hazırlık mahiyetindedir. Asıl söylenmek istenen son iki mısrada söylenir. Bundan, birinci ve ikinci mısraların tamamıyla anlamsız olduğu sonucu çıkarılmamalıdır. Aslında bu mısralar son iki mısra için çok güzel bir fon oluştururlar.
Mani (MS 216-276), Dinler Tarihi açısından yeryüzündeki en önemli bölgelerden biri olan Mezopotamya'da dünyaya gelmiş ve Babil yakınlarında varlığını sürdüren vaftizci bir mezhep içerisinde büyümüştür.
Günaydın! Sabahınız xeyir! / Gün aydın! İyi akşamlar! Axşamınız xeyir!
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır.
Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Türkçede kullanılan şivelerdir. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan Türkçe ise, "Türkiye Türkçesi" de buna örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri