Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz.
Tapu için gerekli evraklar arasında, kimlik belgesi, ikametgah belgesi, tapu harcı dekontu, satış vaadi sözleşmesi, tapu senedi veya tapu kaydı, gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu ve emlak vergisi borcu gibi belgeler yer alır.
Yargıtayın almış olduğu pek çok kararda tapusuz taşınmazların devrinin menkul eşyalarda olduğu gibi zilyetliğin alacaklıya devri yolu ile gerçekleştirilir. Söz konusu tapusu olmayan taşınmazın devri resmi şekle bağlı değildir. Aynı zamanda taşınmazın devrine ilişkin gerçekleştirilecek ispat da bir şarta bağlı değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Tapu Müdürlüğü'nde kaydı olmayan yapılar adına alınan daire tapusuna toprak tapusu deniyor. İnşaatı devam eden yapılarda, alınan taşınmaz daire tapulu olmaz. Bu yüzden inşaat tamamlanmadan önce önlem almak amacıyla toprak tapusu alınabilir. Halk arasında toprak tapusu bir çok farklı şekilde isimlendiriliyor.
Dolayısıyla tapusuz gayrimenkuller Yargıtay'ın gözünde taşınır gibi kabul edilip taşınırlar gibi alım satımı gerçekleştirilebileceğini söylemektedir. Sonuç olarak; Tapusuz gayrimenkuller satış-devir bakımından taşınır hükmünde kabul edilmiştir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu kaydı olmayan taşınmazlar yönünden de miras taksim sözleşmesi yapılabilmektedir. Bu noktada önemli bir ayrım mevcuttur. Şöyle ki; tapu kaydı olmayan taşınmaz, miras bırakanın ölümünden sonra ve kadastrodan önce yapılırsa miras taksim sözleşmesinde tapusuz taşınmazın yazılması şartı aranmayacaktır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir. Hangi yapıların imar barışından faydalanamayacağına dair bilgi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili genelgelerini inceleyebilirsiniz.
Web Tapu sistemine giriş yaptıktan sonra webtapu.tkgm.gov.tr adresindeki “Başvuru İşlemleri” bölümü tıklanır. Web Tapu randevu sorgulama işlemi de bu sayfada gerçekleştirilir. Tapu Müdürlüğü seçilir. Tapuda yapmak istenilen işlem seçimi yapılır.
Yani 1 Ocak 2020 tarihinden sonra yapılacak tapu alım satım işlemlerinden % 4 oranında harç alınmaya başlanmıştır. Ek olarak 2024 yılı için 822 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.
Tapu harcı hesaplaması toplam satış bedelinin yüzde 4'ü olacağından 2 milyon TL satış bedeli olan gayrimenkul için 80 bin TL harç bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yasa gereği yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini ise satıcı ödemelidir.
Müstakil ev, apartman dairesi, bina veya arsa gibi tüm taşınmazlar için tapu harcı oranı aynıdır ve 2024 yılı içi için geçerli olan oran %2'dir.
Tapu devir işlemi yapmak için tapu müdürlüklerine başvurmanız gerekir. İlk olarak tapu müdürlüklerinden online veya 181'i arayarak randevu talebinde bulunulmalıdır. Tapu müdürlüklerinde gitmeden önce gerekli evrakların hepsinin hazır olması sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar.
Aile içi tapu devir işlemleri, satış olarak gerçekleşecek veya gösterilecekse; beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü oranında bir tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. 2024 yılı için 822 Türk Lirası olarak belirlenen tapu döner sermaye bedeli de harçlar ile birlikte devirden önce ödenir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Hazine arazileri ihale yoluyla satılmaktadır. İhale bedelini kanun gereğince her sene merkezi komisyon belirler. Merkezce belirlenen sınır geçilmez ise açık teklif, sınır geçilirse kapalı teklif uygulanmaktadır. iki şekilde de satılmayan araziler tekrar aynı şekillerde ihalelere sunulur.
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan kimseler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu düşünebiliyor. Ancak gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri