Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Brokoli haşlanırken ocağın altı kısık olmalı. Brokolinin haşlandıktan sonra yeşil kalması içinse şoklama yöntemi kullanmalı ve daha önce hazırladığınız buzlu suya batırıp çıkarmalısınız.
Brokoli kürünün 21 gün boyunca aralıksız uygulanması önerilir. 21 gün sürekli tüketilen brokoli kürü, günde 2 defa alınır. Kahvaltıdan önce 1. bardak; öğle yemeğinden önce de 2. bardak brokoli kürü içilir. 21 günün 21 günü de kürü uygulamanız gerekir.
- Çiçeği oluşturan minik çiçek kümelerinin yoğun ve çürümemiş olduğu brokoliyi seçin. - Tekdüze renkli olmalıdırlar, çeşitliliğe bağlı olarak ya koyu yeşil ya da adaçayı veya mor-yeşil olmalı, sararma olmamalıdır. - Aşırı olgunluk işareti olarak herhangi sarı çiçeklenme olmamalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Brokoli eğer çok fazla güneş altında bekletilir yahut rutubetli alanda saklanırsa tadında acılık, görüntüsünde sararmalar meydana gelecektir. Aynı zamansa oda sıcaklığında veya uzun süre buzdolabında bekletilen brokolide de sararmalar başlayacaktır.
Brokoliyi piştikten sonra yeşil bırakmak içinde bir yöntem bulunmaktadır. Bunun için buzlu su hazırlamanız lazımdır. Hazırlanan buzlu suya pişen brokolileri atın ve biraz bekleyin. Bu yöntem brokolinin yeşil kalmasına yardımcı olacaktır.
Brokoli nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir? Tezgahta 2 gün, buzdolabında 7-14 gün, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bu şoklama işleminden sonra süzgeç üzerine alıp fazla sularının akmasını bekliyoruz. Buzdolabı poşetlerimizin içerisine paylaştırıyoruz ve ağızlarını sıkıca bağlayıp buzluğumuza koyuyoruz. Evinizde brokoli bulunmadığı zamanlarda veya yaz aylarında çorbalarınızda rahatlıkla taze bir şekilde kullanabilirsiniz.
Fakat; sararan brokolinin tadı yeşil renkte daha taze olan brokoliye göre biraz değişecektir. En önemlisi de brokoli sarardıkça besin değerlerini de kaybetmektedir. Bu nedenle brokoli taze taze ve koyu yeşil renkteyken tüketilmelidir.
Suyun içine 1 fincan sirke ekleyerek brokoli parçalarının daha da temiz olmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika kadar sirkeli suda bekleyen brokoliyi, musluk altında soğuk sudan geçirin ve dilediğiniz tarif için kullanın. Sirkeli su, bazı bitkilerde bulunan minicik böceklerin temizlenmesini sağlar.
Brokolinin buharda ve suyun içinde haşlanma süresi birbirinden farklıdır. Buharda haşlandığında ortalama 10 dakika yeterlidir. Bu süreden daha fazla pişerse tüm besin değerini kaybedebilir. Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir.
Karnabahar üzerinde oluşan lekelerin nedeni oksidasyondur. Oksidasyon; sebzenin ışık ve havaya uzun süre maruz kalmasından sonra oluşan renk dönüşümüdür. Bu oksidasyon durumunu elma ve kırmızı ette de görebiliriz. Oksidasyona uğrayan karnabaharı tüketmenin bir zararı yoktur.
Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Tamamen temizlendiğinden emin olduğunuz brokolileri buzluğa atmadan önce şoklama işleminden geçirmeniz gerekiyor. Böylece brokoliler hem besin değerlerini ve renklerini kaybetmiyor hem daha uzun süre dayanıyor hem de buzlukta koku yapmıyor.
Brokoli serin iklim sebzesi olup, karnabahara göre iklim ve toprak istekleri bakımından daha az seçicidir. Brokolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15-170C olup, en fazla 240C 'ye kadar dayanır.
Brokoli satın alındıktan sonra buzdolabında 6-7 gün saklanabilir. Brokoliyi buzdolabında saklamanın 3 farklı yolu vardır; Brokoliyi buzdolabında direk bir poşet içerisinde saklayabilirsiniz.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Vücut direnci için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayan brokolinin en sağlıklı tüketim şekli kaynatılıp üzerine limon ve yoğurt döküp yenilme şeklidir. Bunun yanı sıra çiğ halinde yüksek oranda su bulunur.
Haşlama Brokoli Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
Zengin miktarda lif içermesinin ve bütün lif içeren besinlerin zayıflamaya yardımcı olmasının dışında sindirim sistemi sağlığına ciddi katkılarda bulunabilirler. Bu sebepten dolayı öğünlerde brokoliye yer verilerek kilo verme sürecini hem hızlandırır hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri