Un: Bisküvi yapımında kullanılan un genellikle Topbaş (Tr. Compactum) buğdayların %70-72 randımanla öğütülmesiyle elde edilir. Bu unların glüten kalitesi düşük, protein miktarı %8-9 arasındadır. Büyük işletmelerde istenilen kalitedeki un elendikten sonra karıştırılıcılı silolara alınır ve silolarda depolanır.
Bisküvi yapımında kullanılan ana ham maddeler; çeşitli tahıl unları, kabartıcı maddeler , hidrojene veya sıvı yağ, şeker, su, gıda katkıları (süt tozu, toz kakao, taze süt, fruktoz ve glikoz şurubu, tuz, peyniraltı suyu tozu vb)'dir.
7'den 70'e hemen herkesin severek tükettiği bir gıda olan bisküvi, tahıl unu veya unları içine çeşitli maddelerin belirli oranlarda katılması ile elde edilen hamurun şekillendirilip pişirilmesi ile elde edilir.
Bisküvilik un, buğday unundan üretilen ve bisküvilerin istenilen kıvamda olmasını sağlayan unlardır. Titiz bir şekilde üretilir, yüksek kaliteye sahiptir. Ürüne bisküviden istenilen gevrekliği veren bu tür unlar, ürün sırasında herhangi bir bozulma göstermez.
Bisküvi (Fransızca: biscuit: iki kez pişirilmiş), tahıl unu veya unları içine kabarmayı sağlayıcı maddeler, şeker, tuz, yağ ve Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen maddelerden (toz kakao, taze süt veya süt tozu, fruktoz ve glikoz şurubu, tuz, peyniraltı suyu tozu, vb.)
İlgili 22 soru bulundu
Unu kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek Azar azar ekleyin yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar elinizle yoğurun. Ben hamuru ikiye ayırıp yarısına kakao ekledim. Hamuru incecik açıp öyle şekil verirseniz kıtır kıtır bisküviler elde edersiniz .
Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
Sert, yüksek proteinli buğday çeşitlerinden yapılan unlara güçlü un denir. Daha yüksek glüten içeriklerine sahiptirler. Daha yumuşak, düşük proteinli buğdaylardan yapılan unlara zayıf un denir ve glüten daha düşüktür.
SPELT binlerce yıl önce hem Avrupa hem de Orta Doğu'daki eski medeniyetler tarafından yetiştirilen buğday türlerindendir. Son yılarda sağlıklı ve doğal beslenmenin popüler olmasıyla tekrardan üretimi hızla artmıştır. Genetik yapısı ve içerdiği besin maddeleri nedeniyle popülerliği çok hızlı artmaktadır.
Siyez unu, buğday türlerinin atası olarak bilinen siyez buğdayından üretilen bir un çeşididir. 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerinden biridir. Yazılı kaynaklara göre ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kültüre alınmış yani evcilleştirilmiştir.
İçindekiler; Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm), invert şeker şurubu, tam yağlı pastörize süt (%2,5), kabartıcılar (amonyum hidrojen karbonat, sodyum hidrojen karbonat, disodyum difosfat), peyniraltı suyu tozu (süt), tuz, aroma verici, un işlem maddesi (sodyum metabisülfit).
Petibör; bir çeşit bisküvidir. Orijinali Fransızca "Petit Beurre" kelimesinden gelen bu bisküvi çeşidi, halk arasında petibör ve pötibör kelimelerine dönüşmüştür. Buğday unu, Şeker, Ayçiçeği yağı, Süt tozu, Tuz, Kabartma tozu.
Alerjen Uyarısı
Gluten,süt,sülfit içerir.Eser miktarda yumurta, fındık ve soya içerebilir.
Gofret yaprağı, un, su ve çok az miktarda şeker, tuz, yağ ve diğer katkılar katılarak hazırlanan oldukça sıvı hamurun pişirilmesiyle elde edilir (TSE, 1989). Üretiminde en önemli hammaddelerden olan un, genellikle nişasta kaynağı olarak kullanılır.
Dünya bisküvi üretiminde önde gelen ülkeler; Hollanda, İngiltere, Almanya, Belçika-Lüksemburg, Danimarka, İtalya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerdir.
Dinkel Unu; ekmek, makarna, pasta, kraker, kek, krep yapmaya müsait yapısı ile beyaz una alternatif un olarak görülmektedir.
Un çeşitlerinden olan Kappadokia Kızıl Buğday - Spelt (Dinkel) unu 1 kg yiyeceklerin içinde sıklıkla kullanılan bir besin maddesidir. Bu besin maddesi, içeriğinde çeşitli vitamin ve mineral bulundurması ile sağlığa yararlıdır. Buğday unu, lif ve fitosteroller bakımından zengin bir besin kaynağı olmasıyla bilinir.
Evde ekmek yapma konusunda istekli olanlar, zor çalışılan unlardan başlangıç yapıp, başaramayınca vazgeçmek yerine kırmızı buğday unu ile başlayıp kolayca ekmek yapabilirler. Gluten içermekle birlikte antik buğday türlerine yakın düşük değerlere sahiptir.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Yumuşak Un: Kek, kurabiye ve tart türü pastacılık ürünlerinin yapımında kullanılır. Protein oranı %6- %11 arası değişiklik gösterir. Yumuşak ve ipeğimsi bir his verir. Sert una göre kendi ağırlığının %25–50'si kadar daha az su emer.
Söke Sarı Sert Buğday Unu, durum buğdayının (makarnalık buğday) öğütülmesiyle elde edilir. Ekmek çeşitleri ve tatlı yapımı için idealdir. Ürüne kendi rengini veren Söke Sarı Sert Buğday Unu ile istenilen kalitede ve birbirinden lezzetli alaşehir ekmeği ve halka tatlısı gibi ürünler yapabilirsiniz.
Kullanımındaki sınırlamalar : Yoktur; bütün din grupları, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar tarafından E100 tüketilebilir.
SODYUM NİTRİT (E250)
Neredeyse hepsine E250 yazdığını göreceksiniz. Bu katkı maddesi Sodyum Nitrittir. Peki sodyum nitritin zararları nedir? Sodyum nitrit protein bakımından zengin olan et gibi gıdalarda aminoasitlerle kombine olarak nitrosaminleri oluşturur ve bu amin bileşenleri kanseri tetikleyicidir.
TRADEATLAS | 1501 - Katı domuz yağı (eritilmiş domuz yağı 'lard' dahil) ve kümes, hayvanlarının katı yağları (02.09 ve 15.03 pozisyonlarındakiler hariç):
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri