Bitki sütleri (veya bitkisel sütler, bitki-temelli sütler, alternatif sütler, vegan sütleri), tanım gereği, "süt" değildir ve olamazlar; daha ziyade, hayvansal olmayan ürünlerden (yani bitkisel ürünlerden) elde edilen özütlerin suyla karıştırılarak, süt-benzeri bir görünüme, damak tadına, aromaya ve kıvama ...
Hayvansal kaynaklar: Hayvanlardan elde edilen besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde et, süt ve yumurta gelir. Bitkisel kaynaklar: Bitkilerden elde ettiğimiz besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde başta sebzeler ve meyveler olmak üzere aynı zamanda tahıl ürünleri ve benzeri gibi kaynaklar bulunmaktadır.
Bitkisel süt, bir süt ikamesi'dir. Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar.
Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır. Ayrıca bitkisel sütler, vitamin-mineral desteği ile de zenginleştirilebiliyor.
İçerisinde hayvansal herhangi bir madde barındırmayan ve tamamen bitkisel olan sütlere bitkisel süt denir. Lezzetlerine göre birçok farklı çeşidi bulunup en sık kullanılanları badem sütü, soya sütü, kaju sütü, yulaf sütü ve Hindistan cevizi sütüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Tarım ve topraktan yetişen bütün bitkilerin tamamı bitkisel içeriklidir. Bitkisel ürünler, hayvanlar dışında elde edilen ürünleri gösterir. Bitkisel besinleri örnek verecek olursak mısır, tahıllar, pirinç, darı, çavdar, arpa, nohut, yulaf, fasulye, bulgur gibi ürünler bitkisel ürünleri gösterilebilir.
Bitkisel süt önerilerimize göz atın:
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz.
Hayvansal gıdalar küçükbaş, büyükbaş, kümes hayvanları ve deniz canlılarından elde edilen besinlerdir. Ülkemizde en çok büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu hayvanlardan elde edilen yağ, süt, et gibi gıdalar hayvansal besinler kategorisine girmektedir.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor. - Sanayiciler inek sütünü 0,9 TL'den, keçi sütünü ise 2-2,10 TL'den satın alıyorlar.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Çoğu bitkisel süt, inek sütündeki yağın yalnızca %25 ile %63'ü arasında bir orana sahiptir. Fındık ve yulaf sütü dışındaki bütün bitkisel sütler inek sütünden daha az şeker içerir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler.
“Sütümüzde Laktoz vardır. Ancak keçi sütündeki laktoz oranı, inek sütüne göre hem daha az hem de farklı yapıda olduğundan laktoz alerjisi olan kişiler (alerjilerinin hassasiyetine göre) bizim sütümüzü tüketebilirler.”
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir.
Hayvansal sütler, süt şekeri olarak bilinen "laktoz" içerirken, bitkisel sütler içermezler. Ancak laktozun "şeker" olarak nitelendirilmesi sizi yanılsamaya düşürmesin; laktoz intoleransı olan bireyler dışında laktoz kaçınılması gereken bir besin öğesi değildir.
Bitkisel besinler, bitkilerden elde edilen ve toprakta yetişen besinlere verilen genel addır. Bitkilerden direkt olarak elde edilen besinlere verilen bu isim aynı zamanda bitkilerden elde edilen besinler ile yapılan yiyecekler içinde kullanılmaktadır.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Elde ettiğiniz sütü 4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
Süt deyinde akla ilk gelen, inek sütüdür. Ama süt çeşitleri arasında, keçi sütü, koyun sütü, manda sütü, kısrak sütünün yanında, organik süt, yarım yağlı süt, light süt, laktozsuz süt, devam sütü, çocuk sütü, soya sütü, aromalı süt gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Bitkisel Süt veya Bitki Bazlı Süt olarak da isimlendirilen Vegan Süt; tahıl,kuruyemiş/baklagiller ve bitki tohumlarının ekstrakte edilmesi ve suyun dışında muhtelif bileşenlerle karıştırılması sonucu elde edilen sağlıklı içeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri