Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor.
Etli ekmek, 180 gr. hamur, 100 gr. et, 100 gr. sebzeden oluşur. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
İlgili 33 soru bulundu
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor. Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor. Bu nefis yemek tarifini evde denemenin tam sırası!
1923 yılında kebapçılar içi denilen yerde Halepli (Arap) ismiyle anılan Hasan Gülseren Konya'ya etliekmeği ilk getiren kişi olarak bilinmektedir.
Recai, pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılıyor. Konya'nın meşhur yöresel yiyeceği olan kıyma ve pideden yapılan etli ekmeğe rakip geldi. Pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılan 'Recai' adı verilen hamurlu yiyecek, rakip oldu.
isminden de anlaşılacağı üzere konya'ya has bir pidedir. içinde küflü peynir ve kıyma vardır. kaşar ile yapılanı değil küflü peynir ile yapılanı tercih edilmelidir. ayrıca artık konya'da ota boka mevlana ismi verilmemelidir.
İşte Konya'nın en leziz yemeklerinden olan bıçak arası tarifi... KONYA BIÇAK ARASI TARİFİ | Konya yöresine ait ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türü olan etli ekmek, kendisine yeni bir ivme kazandıran bıçak arası ile damak çatlatıyor.
Konya'daki etli ekmek kuzu etinden yapılırken, Sivas'ta ise etli ekmek dana etinden yapılıyor. Lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakan etli ekmek için Konya'nın 2017 yılında coğrafi işaret belgesi alarak etli ekmeği tescillediği biliniyor.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
konya'da popüler bir hakaret. daha çok konya'dan hayatı boyunca çıkmamış, yaşadığı yeri dünyanın başkenti sansa da mevlana müzesini bile hala ziyaret etmemiş, devamlı etliekmek yemekten beyni hamur bacakları gut olmuş kişilere söylenir. edlekmek gafalı şeklinde telaffuz edilir.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Konya'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kaymaklı sac arası, sac arası sarma, fırında sütlaç, höşmerim ve dilberdudağı yer almaktadır. Tatlıları tüm restoranlarda ve şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündü.
Bal, kaymak, zeytin, peynirli pide, kabak reçeli, menemen, koyun yoğurdu, turfanda kızartma ve sınırsız çay da bu parmak yedirten, serpme Konya kahvaltısının diğer lezzetlerinden. Menüsü günün her saati yiyebileceğiniz yöresel yemekleriyle dolup taşsa da biz bu kahvaltının müdavimiyiz!
Soğan, biber ve domates karışımı çok az kullanıldığı için kıymadaki etin lezzetini fazlasıyla alıyorsunuz. Benzer bir pidede 'Bıçak Arası'. Yalnız bunda kıyma yerine kuşbaşı et kullanılıyor. Bıçak arası pidesinde soğan yok. Bu iki nefis lezzetin yanında bir de Mevlana adlı pideleri var.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri