- Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Dilekçe mutlaka imzalanmalıdır. Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir. Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda "ekler" başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.
İncelenemeyecek dilekçeler: Madde 6 - Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.
Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
Dilekçe Yazımında Temel İlkeler
Dilekçe dilinde ciddi, resmî, saygılı bir dil ve üslûp kullanılmalı, nesnel olunmalıdır. Sorun, durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir. İstenenler yasal çerçeve içerisinde olmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır (HMK m.118-1). Karşı dava dilekçesinin verilmesi esnasında harç alınmadığı gibi bu eksiklik yargılama sırasında da giderilmemiştir. Harç tamamlattırılmadan müteakip işlemler yapılmaz.
Dilekçenin her daim kabul edilmemesi, dilekçe hakkının kullanmasının engellenmesi suçu oluşturmayacaktır. Dilekçenin kabul edilmemesi, hukuki bir neden olmadan reddedilmelidir. Dilekçe hakkı, sözlü olarak yapılan başvuru ile gerçekleşecek ise ispatı açısından önemli bir durumdur.
Tarih dilekçenin sağ üst köşesine yazılabileceği gibi, metnin bitiminden hemen sonra aynı satıra veya ad ve soyadın üzerine de yazılabilir. Metnin bitiminden sonra sağ alta, dilekçe sahibinin/sahiplerinin adı, soyadı yazılır ve imzalanır.
e-Dilekçe Başvurusu
3071 sayılı Dilekçe Kanunu gereğince Türk vatandaşları ve Türkiye' de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine elektronik dilekçe gönderebilmektedir.
Aynı kanunun 7. Maddesine göre dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. 8.
- Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçeyle usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur.
Dilekçeye cevap verilmezse???
Dilekçenize cevap vermiyorlarsa 60 günün bitiminde zımnen reddin iptali istemiyle haklarınızı aramak için dava açarsınız. TCK. Md.121 de suç olup olmadığı tartışılır. TCK md.121 dilekçe hakkınızın engellenmesi kapsamındadır.
Dilekçenize imzanızı atmamış olmanız durumunda, dilekçeniz incelenmeye alınmaz. Unutmayın; belli bir konuyu ihtiva etmeyen dilekçeler, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan dilekçeler, dilekçe sahibinin adını-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresi yazılmamış dilekçeler incelenmeye alınmaz.
Bir dilekçede sadece bir imza bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Ortak bir konuda birden fazla kişi aynı dilekte bulunacaksa bunlar da dileklerini ayrı ayrı dilekçelerle belirtmelidirler.
Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak, tek başlarına veya topluca, yargı dışında kalan devlet organlarına, dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini, uğradıkları haksızlıkları ileterek çözüm bulmalarını istemelerini anlatan bir insan hakkıdır.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyad tamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
meb.gov.tr/” adresi üzerinden yapılmaktadır.
Faks yoluyla gönderdiğiniz dilekçeniz işleme konulacaktır; ancak mahkemeye dilekçe aslınız ile nüfus cüzdanı suretinizi de göndermeniz gerekecektir.
Kurum hiyerarşisine uygun yazılması gereken dilekçeye saygı sözü de eklenmelidir. Ad, soyad, imza ve adres alt tarafta yer almalıdır. Bir dilekçede en önemli kurullardan birisi de imzadır. Dilekçenin alt kısmına imza atılmadığı taktirde geçersiz sayılacaktır.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir.
Dava dilekçesi hazırlanırken yazım kurallarına dikkat edilmeli dava dosyasının her kağıdına mutlaka imza atılmalıdır. Dilekçede istenilen ve talep edilen hususlar yalın ve akıcı bir şekilde ifade edilmeli dilekçenin sonu talep ve arz cümleleriyle bitirilmelidir.
İdare ve vergi mahkemelerine sunulan dilekçelerin mutlak surette 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde İdari Yargı Usul Kanununda düzenlenmiş, dilekçe ret sebepleri varlığı halinde dilekçe reddedilir.
Suç olan, evrakları kayda almadan önce görmek değil, dilekçeleri kayda almamaktır. TCK'nın 121/1. maddesi şu şekildedir: ' Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.
Dilekçe Nasıl Geri Çekilir? Gönderilen dilekçeyi kullanıcının geri çekme hakkı vardır. Yeni gönderilecek dilekçede cayma hakkından vazgeçildiğini belirtilmesi gerekecek. Önceki verilen dilekçenin sonuçlanmaması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri