Boş Sandalye Tekniği: Danışan sandalyeye oturur ve kızdığı, öfke duyduğu ya da kendisini ifade etmekte zorlandığı kişi karşısındaymış gibi konuşur. Amaç danışanın duygularını sansürsüz bir biçimde ifade etmesini sağlamaktır. Danışandan eşi karşısındaymış gibi tanımladığı duyguları ona anlatması istenmiştir.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır.
6.2. Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır.
psikolojik danışmalarda uygulanan bir teknik. kişinin içinde ukde olarak kalan , geçmiş yaşantılarında yapmak isteyip de yapamadığı, söylemek isteyip de söyleyemediği ve bilinçaltı na bastırdığı duygusal yaşantıların bilinç düzeyinde algılanması , farkındalığının artırılması için kullanılır.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Abartma Alıştırması'nda ise danışanın duyguları ve düşüncelerinden etkilenen bedeniyle ilgili farkındalık sağlaması amaçlanır. Terapist danışanın jestlerini, mimiklerini, hareketlerini abartarak canlandırmasını ister.
Danışanın Çorbasına Tükürme: Terapist bazı davranışların amaç ve sonucunu belirledikten sonra, o davranışların danışanın gözünün önünde etkinliğini indirgeyerek oyunu bozar. 4.5. Kendini Yakalama: Kendini yakalama sürecinde danışan kendisini yıkıma uğratan davranışlarının ya da irrasyonel düşüncelerinin farkına varır.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Sandalye, üzerine oturmak için kullanılan bir eşyadır. Genellikle bir kişinin oturabileceği ebatta olup, çeşitli şekillerde ve malzemelerle imal edilebilmektedir. Asıl olarak dört ayağı, oturma kısmı ve sırt bölümü bulunmaktadır.
Sandalyeler birbirinden farklı malzemeler kullanılarak tasarlanıp üretilmektedir. Kullanılacağı yaşam alanın dekorasyonuna ve kullanacak olan kişilerin zevk ve tercihlerine göre ahşap, metal ve plastik gibi malzemeler sandalye yapımında kullanılmaktadır.
Boş sandalye tekniği geştalt terapi ile sembolleşmiş, oldukça sık uygulanan tekniklerinden biridir.
Psikoterapide kullanılan bir yöntemdir. Danışanın içsel dünyasını keşfetmek, duygusal deneyimlerini ifade etmek ve içsel çatışmalarını anlamak amacıyla kullanılır.
Terapist hiçbir varsayımda bulunmadan, danışanın neyin farklı olmasına ihtiyaç duyduğuna odaklaşır. Bundan dolayı çözüm odaklı terapi, danışanın ne istediğini bulmakla başlar. Terapist ve danışman spesifik, ulaşılabilir ve somut amaçlar oluşturmalıdır. Hiçbir makul hedef önemsiz görülerek reddedilmemelidir.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Bilinen en eski kanıt, M.Ö. 4500 civarında kilden yapılmış bir heykelciktir. Heykelcik, dört bacaklı ve arkalığı olan bir sandalyede oturan insan figürüdür. Sandalye kullanan ilk topluluğun Sümerler olduğu; heykel, kabartma ve mühürlerde görülmektedir.
Sandalye; Genelde 4 Bacağı olan ve üzerine oturmamız için tasarlanmış mobilya çeşitlerine Sandalye denir. Sandalye hayatımızın her alanında önemli bir yer tutmaktadır. O kadar önemli bir tutmaktadır ki, Yorulduğumuzda veya çalışma yaparken sürekli gözlerimiz onu arar.
Şezlong (Fransızca chaise longue: "uzun sandalye"), genellikle tahta çerçevesi ve kumaş oturağı olan katlanan sandalye türü. Dünya genelinde 19. yüzyılın sonlarında popüler oldu.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Düşünce Takibi
“Bu teknik, karakterlerin düşüncelerinin dışavurumunu sağlayan teknik olarak nitelendirilebilir. Donuk imge ya da fotoğraf karesinde bulunan katılımcılar bu teknikle ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini ifade ederken sınıf yönetimi de kolay olmakta, ayrıca çalışma estetik biçimde ilerleyebilmektedir.
Donuk imge; drama sırasında öğrencinin hareketsiz kalarak donuk bir fotoğraf oluşturmasıdır. Öğrenciler sırasıyla heykellerini yaparlar. Ekran başında diğer öğrenciler heykelin onda nasıl bir duygu oluşturduğunu tarif eder.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
Adler'in yaklaşımı kişiliğin merkezi olarak Freud'un savunduğu bilinçdışı yerine kendini belirlemeyi ve bilinçliliği vurgular. Buna göre insan, kaderinin kurbanı değil, aksine her eylemi amaçlı ve anlamlı olan yaratıcı, aktif ve seçim yapabilen bir varlıktır.
Yaşam tarzı bir grub, kültür veya bireyin ilgi alanı, görüş, davranış ve yönelimleridir. Avusturyalı psikolog Alfred Adler tarafından 1929 tarihli The Case of Miss R. adlı kitabında "bir kişinin erken çocukluk döneminde kurulan temel karakteri" anlamında kullanıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri