Boşanma davası kararı kesinleşene kadar eşler boşanmış sayılmazlar. Boşanma kararı kesin hale gelene kadar eşler davadan feragat ve vazgeçme işlemleri yapabilir. Hatta taraflar yeni deliller ortaya çıkması halinde başka bir boşanma davası açarak boşanma davalarının birleştirilmesini talep edebilir.
Ancak yapılacak olan bu duruşmaların arasında haftalar ve hatta genellikle aylar geçer ve bu nedenle yalnızca ilk derece mahkemesinde hüküm kurulması dahi en azından 1 sene kadar sürer. Sonrasında istinaf ve temyiz yollarına başvurulması halinde boşanma kararının kesinleşmesi 3-5 yıl kadar sürebilmektedir.
Boşanma kararından sonra kimliğimi ne zaman değiştirebilirim sorusu, boşanma işlemi gerçekleştikten sonra en sık araştırılan konulardan biri haline gelmektedir. Boşanmadan sonra kimliğin değişmesine dair gerekli karar, açık duruşmada boşanma kararı verildikten yaklaşık 20 ila 40 gün cevabını vermektedir.
Eğer, tebligat usulüne uygun yapılmış, istinaf hakkı süresi dolmuş ve taraflarca bu süreçte istinaf başvuru hakkı kullanılmamış ise, hakim elektronik imza ile kesinleşme şerhini imzalar. Böylece boşanma kararınız hukuk dünyasında sonuç yaratacak şekilde kesinleşmiş olur.
Boşanmanın ardından kesinleşme şerhi 1 hafta içinde Nüfus Müdürlüğüne gönderilir. Anlaşmalı Boşanmada Tebligat Ne Zaman Gelir? Mahkemece verilen kısa karar gerekçelendirilerek taraflara tebliğ edilir. Gerekçeli kararın tebliği genellikle bir ay sürer.
İlgili 23 soru bulundu
Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir.
Yine ilgili mahkeme kaleminin iş yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 gün içerisinde bu dava dilekçesi de davalının adresine tebliğe çıkartılır. Tebliğe çıkma ve davalıya ulaşma süreci ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Dolayısı ile toplamda 12 gün içerisinde boşanma davasındaki tebligat davalıya ulaşır.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Aile mahkemesi tarafından evraklar UYAP sistemine yüklenir ve boşanma davanız artık E-Devlet üzerinden görülebilir hale gelir.
Boşanma Mahkemesi Kararını İptal Etmek İçin Ne Gerekir? Karara çıkmış boşanma davası iptal etme konusunda hareket geçebilmek için 10 gün boyunca itiraz etme hakkı vardır. Kanun vatandaşlara bu 10 günlük itiraz hakkını verir. Bunun amacı ise adaleti sağlamaktır.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Boşanma sonrası kararın kesinleşmesi ile mahkeme nüfusa bilgi verir ve soyadınız değişir. Bunun için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ CELSE SÜRER
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Boşanma davası anlaşmalı ise ortalama 40 gün sürmektedir. Eğer anlaşma olmazsa ve dava çekişmeliye dönerse en az bir buçuk sene sürebilmektedir. Boşanma davası açılınca e Devlete ne zaman düşer? En az 2-3 en fazla bir hafa içerisinde görülür.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Boşanma sonrasında kimlik değişimi yapılabilmesi için, ilk olarak boşanmanın kesinleşmesi gerekir. Boşanma kesinleşmeden herhangi bir işlem yapılamaz. Kesinleşme sonrasında, mahkeme nüfusa ve gerekli diğer resmi alanlara bilgilendirme yapar ve bunun sonrasında resmi değişiklikler yapılabilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.
Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız. E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz. Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmamak, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların inkar edilmesi anlamına gelmektedir. Ancak cevap dilekçesi sunmayan taraf, delil sunamaz ve tanık da dinletemez. “Dava, evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine dayalı boşanma istemine ilişkindir.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri