Kırmızı Çizgi: Yol boykesitinde yolun oluşturduğu çizgidir. Çıkış ve iniş eğimli düz kısımlar ile bunlar arasındaki eğrisel düşey kurbalardan oluşan hattır. Kırmızı çizgi yolun bitmiş durumunu gösterir. Boykesitte kırmızı çizginin üstünde kalan kısımlar kazılacak, altında kalan kısımlar doldurulacak demektir.
Yolun tesviyesi sırasında kırmızı çizgi üzerinde kalan kısımlar kazılacak (yarma - cut), kırmızı çizgi altında kalan kısımlar ise doldurulacaktır (dolgu - fill). Boykesitte, kırmızı çizginin yükselen kısımları rampaları (çıkış), alçalan kısımları ise inişleri ifade etmektedir.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
BOYKESİT Ulaşım yollarının eksenlerini izleyen bir kesitin açılımı boykesit diye adlandırılır. Boykesitler üzerinde arazinin durumunu belirleyen arazi çizgisi, geçkide belirlenen noktaların kotları ve başlangıca uzaklıkları gösterilir.
İlgili 20 soru bulundu
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
Boykesit: yatay ölçek 1/1000, düşey ölçek ise 1/100 alınacaktır.
Kret noktası, kret çizgisi: Yarma enkesitlerinde şev çizgisi ile doğal arazi çizgisinin kesişme noktasına kret noktası, planda kret noktalarının geometrik yerine de kret çizgisi denir.
3.13 Boyuna Eğimler
Yol ekseninin yatayla yaptığı açının tanjantı bu yol kesiminin boyuna eğimi olarak adlandırılır. Çeşitli boyuna eğim türleri vardır.
Plan: Yolun yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümüdür. Aliyman: Yol planındaki düz kısımlara denir. Yatay kurba (yatay kurp, viraj): Yol planında düz kısımlar arasındaki eğri kısımlara denir.
ARAZİ (SİYAH) PROFİLİ ELDE EDİLMESİ
Demiryolu, karayolu, kanal, dere, yüksek gerilim hattı vb. inşaat projelerinin hazırlanmasını ve herhangi bir neden ile bir yerdeki toprak hacminin bulunması amacıyla kesitler alınır. Enkesit ve boykesit olarak gerçekleştirilen işlemler sonucunda arazi profili elde edilir.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Bir yolun arazide, yeryüzünde izlediği doğrultuya geçki, yol geçkisi denir. Bu doğrultu, iki noktayı birbirine bağlamak için pek çok çeşit var gibi görünse de esasında çeşitli engel ve zorluklar nedeniyle azdır.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
Farklı eğime sahip olan iki kırmızı çizgi kolu arasına, motorlu taşıtların ani düşey ivmelere maruz kalmalarını önlemek amacıyla, boykesitte yerleştirilen eğriler düşey kurba olarak tanımlanır.
Matematikte bir doğrunun eğimi ya da gradyanı o doğrunun dikliğini, eğimliliğini belirtir. Daha büyük eğim, daha dik bir doğru demektir. Bir doğrunun eğimi m = Δy/Δx şeklinde tanımlanır.
Birbirini izleyen iki eğri arasında bir çizgi arazide belli eğimdeki bir çizginin yatay izdüşümü demektir. Böylece iki eşyükselti eğrisi arasında kalan ve belli bir eğimi olan çizginin yatay izdüşümünün uzunluğu değişmez işte değişmeyen bu uzunluğa Pergel Açıklığı denir.
Bir doğrunun x ekseniyle pozitif yönde yapmış olduğu açıya “eğim açısı”, eğim açısının tanjant değerine de “doğrunun eğimi” denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. O α Bir doğrunun eğim açısı α ise: x 0 α 180 °≤ ≤ ° dir.
Alveoler kemiğin hızlı rezorbsiyonunu mukozanın takip edememesi sonucu dişsiz kretlerde fibrotik bir yapı oluşur. Bu yapıya mesnetsiz kret de denilmektedir. Hareketli, hiperplastik veya gevşek dokular sıklıkla kombinasyon sendromunda ve üst çene ön bölgede görülür.
Çok ileri rezorbe mandibulanın üst yüzeyi bazan konkav hale gelir, buna negatif kret de denir. Bu konkav yüzey mandibulanın alt kenar kortikal tabakasının üst tarafına tekabül eder. Yine geniyal tüberküller mandibüler kret tepesinde olacak şekilde rezorbsiyon olabilir. Buraya gelen protez basıncı ağrılara yol açar .
Yumuşak damakta hareketli ve hareketsiz mukoza hududundan başlayarak arkaya doğru uzanan sahadır.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Düşey ölçek nedir? Haritaların yatay ölçekleri olduğu gibi (Bkz. Harita bilgisi ve Topoğrafik haritalar-ders 1) düşey ölçekleri de vardır. Yatay ölçek yatay düzlemdeki küçültmeyi ifade ederken, düşey ölçek düşey düzlemdeki (kesit görünümündeki) küçültmeyi ifade eder.
Çizgi ölçeği, haritanın bir köşesinde çizgi ile gösterilir. Çizgi ölçeği, haritadaki küçültme oranına göre, eşit bölümlere ayrılıp üzerine rakamlar yazılarak oluşturulmaktadır. Ölçek rakamından, plân veya haritası yapılan yerlerin, gerçek ölçülerinin ne kadar küçültüldüğünü anlarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri