Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Gece uyurken ense ve boyun bölgesinde terleme gece terlemesi sorunları içinde yer alır. Bu durum özellikle odanın ısınmasından ve kalın kıyafetlerden olabilir. Bununla birlikte alınan aspirin, novalgin, kortizon, viagra ve meme kanseri ilaçları problemin sebepleri olabilir.
Aşırı terleme nedenleri arasında bulunan hastalıklar gece aşırı terleme yapabileceği gibi kalın gece kıyafetleri veya yatak örtüleri, bazı ilaçların yan etkileri, alkol ya da uyuşturucu kullanımı da gece boyun bölgesinin ve başın aşırı terleme nedenleri olabilmektedir.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Hem hijyenik açıdan hem de giysilerin üzerinde ter lekesi ve koku oluşmasını engellemek amacıyla botoks uygulaması ile terleme durdurulur. Böylece yaz mevsimini çok konforlu geçirebilirsiniz. Botox (veya botoks) ve Dysport kozmetik gençleştirme için onaylanmış mevcut nörotoksinlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Vücutlarının merkezindeki sıcaklık daha yüksek olduğu için de diğer insanlara nazaran daha fazla terlerler. Diğer yandan spor yapma alışkanlığı olan kişiler de fazla terler, çünkü vücutları egzersize cevap olarak kendini soğutmak için daha erken terlemeye başlar.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Peki aşırı terleme için hangi doktora gidilir? Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Boyun fıtığı olan hastaların yaklaşık %35'inde terleme bozukluğu gelişir. İnsandan insana terleme şiddeti değişkenlik gösterir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tamamen ırsi (genetik) olarak ve ırktan, ırka farlılık gösterebilen normal (fizyolojik) terleme şekli ve şiddeti konumuz dışında.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Pek çok başka hastalığın da belirtilerinden olan yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, aşırı terleme gibi belirtiler D vitamini eksikliğinde de görülmektedir.
Diyabet hastalığı da gece terlemesi nedenleri arasında yer alır. Gece uygulanan insülin dozunun fazla gelmesi, öğün atlanması veya gün içinde aşırı egzersiz yapılması, gece kan şekeri düşüklüğüne ve hipoglisemi tablosuna yol açabilir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme, uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder.
Lösemide (kan kanserinde) gece terlemesine ne sebep olur? Lösemide, vücut yeterli bağışıklık hücresi üretemediği için enfeksiyon gelişme riski artar. Enfeksiyon varlığında vücut, mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olmak için sıcaklığını artırarak hem ateşe hem de gece terlemesine neden olur.
Akciğer Kanserinin Belirti ve Bulguları
İnatçı öksürük, balgam, balgamda kan, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler kanser için şüphe uyandırır. İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, terleme şikayetleri önemsenmelidir.
Akciğer rahatsızlıklarına bağlı nefes darlığı bir terleme nedenidir.
Boyun Fıtığı hastalarımızın neredeyse 1/3 'ünde Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme yakınması mevcuttur. Bu bölgesel terleme değişikliği o kadar belirgindir ki hasta “Sadece başım terliyor, sabaha kadar yastığım sırılsıklam oluyor.” Yakınması ile hekime müracaat edebilir.
Aşırı terleme durumunda, ter salgısını bloke eden ve ter bezlerini birkaç gün dinlendiren, alüminyum tuzları içeren bir ter önleyici kullanılması tavsiye edilir. Doktorunuzla veya eczacınızla bu konu hakkında konuşmaktan ve uygun bir tedaviye başlayabilmeniz tavsiye almaktan çekinmeyiniz.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri