Brie peynirinin kabuğu acı ve gevrektir. İsteğe göre peynirle birlikte kabuğu da tüketilebilir. Ancak brie peyniri bozuldukça, kabuğunun tadı kötüleşmeye başlar. Eğer kabuğunu yemek istemiyorsanız, peyniri üçgen biçiminde dilimlere ayırın ve yan yatırarak kabuk kısmını kesin.
Sıcak ya da soğuk olarak kraker ve ön atıştırmalıkların yanında servis edilir. Meyve tabaklarının yanında sunulur ve şampanya ile uyumlu bir tada sahiptir. Aynı zamanda özel kıvamı ile tatlıların içine katılan peynir; yaban mersini, böğürtlen ve ananas marmeladı ile birlikte tatlı yapımında kullanılır.
Keskin tat ve kokuya rağmen yumuşak bir dokusu ve zengin bir aroması olan Camambert, %100 inek sütünden yapılır. Açık sarı-kremsi bir rengi vardır. Beyaz renkteki kabuğu peynirle birlikte yenir.
Fransız mutfağında genellikle sıcak ve kızarmış yiyeceklerin üzerine sos yapımında kullanılan Brie peyniri, kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu lezzetli peyniri, fırında soslarla kızarttığınız tavuğun üzerine ince dilimler halinde keserek kullanabilirsiniz.
Danish Brie, yumuşak neredeyse yayılacak bir kıvama sahip olan hafif, biraz aromatik bir tada sahip, beyaz bir peynirdir. Tadı camembert peynirine benzer.
İlgili 22 soru bulundu
Aslında aradaki fark yok denecek kadar az. Brie (biri) peyniri Camembert (kamember) peynirine göre daha yumuşak ve krema oranı daha fazla. Ayrıca Brie peynirinde belirgin bir fındık aroması hakim. Ama sonuçta her ikisi de Fransız peyniri ve her ikisi de pastorize edilmemiş sütten yapılıyor.
Biraz Fransa Camembert, biraz İtalya Gorgonzola... Bu iki peynirin mükemmel karışımı ile elde edilen Blue Brie, inek sütünden üretilmekte olup küflü bir peynir çeşididir.
Bonus Gurme Brie peyniri, Fransa'nın dünyaca bilinen tescilli şarküteri çeşididir.
Kremsi bir yapısı olan bu peynirin kabuğu da bulunur. Brie kabuğunun içinde yer alan kremsi tabaka çok lezzetlidir. Aynı zamanda sarı ve kirli renkleri bulunur. Bu peynir türünün oda sıcaklığında saklanması gerekir.
Brie, inek sütünden yapılan yumuşak bir yapıya sahip bir Fransız peynir türüdür.
Bu peynirin kabuğu, bal mumundan yapılmıştır. Taze veya eskitilmiş olarak tüketilebilir. Sade olarak tüketilebildiği gibi, otlu, biberli, susamlı ve kimyonlu çeşitleri de mevcuttur.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Mozzarella peyniri bir kaşar türü değildir ve gerek kalite gerek kıvam ve tad olarak kaşar ile karıştırılmamalıdır. Mozzarella peynirinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitleri ile birlikte mozzarellaya benzetilen peynirler de oldukça fazladır.
Casari Brie peynirin üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açılır. Yağlı kağıdın ortasına peynir koyulur. Kağıdın 4 köşesinden tutularak kese kağıdı ağzı gibi büzülür ve önceden 175 dereceye ısıtılan fırında 6-7 dk. pişirilir.
Şayet ilk kez tadacaksanız tadı yoğun gelebilir. Ayrıca içi gibi dışı da tüketilmektedir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Gıda uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır.
yumuşak kabuklu peynirlerin en hafiflerinden (ve en az kokulularından) biridir. özellikle kızartılmış-sıcak yiyeceklerin üzerinde eritildiğinde, hafif mantarlı leziz bir tat bırakır ağızda, o mantarsı tat da basit bir tavuğu şefin spesyali yapmaya yetebilir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri