Adres yazarken ilk olarak ili, sonrasında da ilçeyi yazmak gerekir. İl ya da ilçe yazarken ilk harfini büyük harfle yazmak gerekir.
İl ilçe yazılırken öncelikle il daha ilçe yazılır ve ikisinin de baş harfi büyük olur. Örneğin İstanbul/Üsküdar, Karaköprü/Şanlıurfa gibi. İl ilçe TDK kuralları gereğince adres yazılırken yazım sıralamasına göre yazılmalıdır.
Adres yazımı şu şekilde yapılmaktadır, - Mahalle, cadde, sokak, mevki, apartman numarası / daire numarası, Ilçe / Il şeklinde yazılmaktadır.
Adres: Dilekçelerde, verilecek cevapların ilgilisine ulaştırılabilmesi için dilekçe sahibinin tam adresi, metindeki satırların hizasından başlamak üzere sol alta yazılır. Adres yazımında mahalle için (Mah.), sokak için(Sok.), numara için(Nu. , No.), apartman(Apt.), telefon(tel.) şeklinde kısaltma yapılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Semt genellikle adres yazımında çok kullanılmayan bilgidir. Cadde ve mahalle gibi bulunun bölgeyi daha iyi açıklayan bir tabir diyebiliriz. Mesela; İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan bir yeri tabir etmek gerekirse Mecidiyeköy şeklinde semti yazabiliriz.
* Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Adres başlığı buy şekilde yazılır. Eğer bir seçim söz konusu değilse ve site adres başlığını sizin doldurmanızı istiyorsa boşluk alana ev veya iş yeri yazmanız yeterlidir. İş yeriyse iş yerinin ismini de bu alana yazabilirsiniz.
- Kesme işaretini ise Sokak'ına şeklinde kullanmamak önem arz ediyor. Söz öbeğine baktığınızda “Kazım Karabekir Sokağı” olduğunu görüyoruz, gelen ekler “sokağı” kelimesinden sonra ayrılmalıdır.
Adres yazarken en fazla tercih edilen noktala işaretidir. Apartman numarası ve daire numarası arasına sırasıyla yazıldıktan sonra eğik çizgi eklenmektedir. Ayrıca önce İlçe ve il arasına da eğik çizgi eklenmektedir. Eğik çizgi bazen cümle içinde de kullanılabilir.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Çorum iline bağlı ilçelerden birisidir. İl isimleri yazılırken büyük harf kullanılır. Bu kelime genellikle boğaz kale, boğazkale şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Boğazkale şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Açık Adres Nasıl Yazılır? Açık adreslerin en üst kısmına mahalle, cadde ve apartman isimleri yazılır. Bunun dışında kat ve daire numarası da mutlaka yazılmalıdır. En alt kısma ise şehir ve ilçe ismi eklenir.
Zarf üzerinde gönderici ve alıcı bilgilerinin tam ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Gönderici adresinin evrak sayısı ile birlikte sol üst köşeye , sağ alt köşeye ise açık alıcı adresini ilçe posta kodu ile birlikte ilçe / il şeklinde yazılmalıdır.
gönderilen mektuplarda zarf üzerine sadece ünvanın yazılması yeterlidir. “Sayın Dışişleri Bakanı”.
Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir. Bu sebeple bir kelimenin zarf mı, sıfat mı olduğu tespit edilirken cümledeki işlevi ve diğer kelimelerle ilişkisi incelenir. Sıfatlar gibi zarflar da tek başına kullanıldıklarında (zarf görevinde kullanılmadıklarında) isim hâline gelir (adlaşır).
Teklif mektubu, bir zarfa konulup kapatıldıktan sonra zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı ve tebligata esas olarak göstereceği açık adresi yazılır.
Kısacası bir yerin konumunu açıklayan nota adres adı verilmektedir. Adres kavramı, içinde sokak, cadde, ülke, şehir gibi yönergeleri içeren bir tür açıklama ibaresidir. Bir konumun adresi verilecekse, öncelikle bu yönergeler bulunmalıdır.
İçinde yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, telgraf vb.
“de, da” eki ise “dahi” anlamına gelen ektir. Ayrı yazılır. Hiçbir şekilde benzeşmez, “te, ta” olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri