Bir baklada 1-30 arasında tohum bulunmaktadır. Brüksel lahana tohumu olgunlaşınca gövde üzerindeki baklalar aşağıdan yukarıya doğru açılır. Hatta hasatta gecikilirse tohumlar yere dökülmektedir. Tohumlar yuvarlak veya hafif yumurta şeklindedir.
Sağlık için faydalı ve çocukların gelişiminde büyük rol oynayan brüksel lahanası tohumuna Trendyol aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Ocak. Şubat. Aralık ayında Brüksel lahanasını en verimli şekilde bulabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur. Fide yetiştiriciliği viyollerde veya yastıklarda yapılır. Yastıklara tohum ekiminde bir m2'den 600-700 fide elde edilecek şekilde m2'ye 4-5 g tohum ekilmektedir.
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar.
Lahana Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Lahana tohumu henüz bir yılını tamamlayan ve tam olgunlaşmamış sebzelerden elde edilir. Bunun haricinde internetten ve ziraatçilerden alınabilmektedir. Ekonomik anlamda fazla bir maliyeti olmayan lahana tohumunun toplanması da son derece kolaydır.
C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Brüksel lahanası C vitamininden zengin bir kış sebzesidir. Liften zengin olduğu için bebeğiniz kabızken yedirebilirsiniz ancak ishalken yememelidir. Brüksel lahanası bebeklere 1 yaşından itibaren verilebilir.
Verimli toprak seven Brüksel lahanası için toprağın Ph değeri en az 6,5 olmalıdır. Toprakta yeterince organik madde bulunması bitkinin kuvvetli gelişebilmesi için ihtiyacı olan nemin sağlanmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur. Bitkiler 12 cm yüksekliğe ulaştığında 2 defa gübreleme yapmak yerinde olur.
Brüksel lahanası serin iklim sebzesidir ve lahana, karnabahar, brokkoli, alabaş, şalgam ile aynı familyada yer alır.
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze. Avrupa'nın geri kalanında ve ABD'de yaygın olarak yetiştirilen Brüksel lahanasının tarımı ülkemizde çok yaygın değildir.
Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir. Brüksel lahanası dikilmeden önce yanmış ahır gübresi ile arazi gübrelenmelidir.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.
Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Lahana tohumlarımızı, ilkbaharın don döneminden 6 ila 8 hafta önce kapalı alana veya saksılara ekebiliriz.
işlenmiş toprağa lahana tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Brüksel Lahanası Zararları
Gaz yapar. Fazla tüketimle mide rahatsızlığı olan kişilere olumsuz yan etkiler yaratır. İdrar yollarına zararı olabilir.
Karaciğerin temizlenmesi için etkili besinlerden biri Brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası, karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sülfür içeren bileşikler içeriği ile karaciğeri hasardan korurlar ve aşırı hormon ve toksinleri dışarı atma fonksiyonlarını desteklerler.
Bürüksel Lahanasının ömrü, derin dondurucuda 9-12 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri