BURSALILIK KELİMESİNİN ANLAMI Bursa ilinden olan kimsedir. Bu kelime genellikle Bursa'lılık, Bursalı'lık, bursalılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursalılık şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
İnsanların hangi şehirden oldukları yazılırken, -li yapım eki isimden yeni bir isim üretir ve isimle kaynaşan bu ek üstten kesme (apostrof) ile ayrılmaz. Bu kelime genellikle Bursa'lılar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursalılar şeklinde olmalıdır.
BURSA KELİMESİNİN ANLAMI
Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Örneğin Bursa'da Osmangazi ilçesi var ve yer adı olduğu için bitişik yazılıyor.
Açıklama: Cevap ayrı olacaktır. Bursa'dan diye yazılır çünkü özel addır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)'in verilerine göre, Türkiye'de yaşayan Kars nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 2017 yılında 950 bin 155 kişi iken, 2018 yılında 12 bin 571 kişi artarak 962 bin 726 kişi oldu.
Güncel nüfusu 3 milyon 233 bin 767 olan Bursa'da 1 milyon 566 bin 585 Bursalı yaşıyor. Bursa'da yaşayan ve memleketi başka iller olanların listesi ise şu şekilde; Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişiye ulaştı.
Doğru kullanımı Kocaelili şeklinde olmalıdır.
Soru eki alan -mi dolayısıyla "mısın", "mıydı" gibi ekler ayrı yazılır. "Burada mısın" gibi. Soru eki mişli geçmiş zamanla kullanılınca doğru yerden ayırmaya dikkat etmek gerekir. "Buradamıy mışsın?" değil "Burada mıymışsın?"
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
İl/ilçe yazarken önce il, sonra da ilçe yazılır ve baş harfleri de büyük olmalıdır. Örneğin İstanbul/Ataşehir ya da İstanbul/Kadıköy gibi bir yazım olmalıdır. İl/ilçe yazarken sıraya dikkat etmeli ve baş harflerini de büyük harfle yazmalısınız.
Bu kelime genellikle kars şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kars şeklinde olmalıdır.
Gemlik, Marmara Denizi kıyısında bulunan, Bursa'nın bir ilçesi.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri