Hamilelikte kansızlığın en yaygın belirtileri şunlardır: Halsizlik ve yorgunluk. İştahsızlık. Çarpıntı ve nefes darlığı
Çetinkaya, ”Cilt solukluğu, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, ellerde ayaklarda uyuşma sinirlilik hali, kulaklarda çınlama uğuldama, dudaklarda çatlaklar, ağız kenarında yaralar, tırnaklarda çabuk kırılma, saçlarda dökülme, en belirgin bulgu ise toprak yeme, çarpıntı ve huzursuz ...
Kansızlık durumunuz varsa ve bu kansızlığın sebebi, demir eksikliği anemisi olarak saptandıysa, gebelik öncesi zaten kullandığınız demir haplarınıza, gebeliğin başından itibaren devam etmelisiniz. Gebelikte demir eksikliği olursa, bebek için artan riskler, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıdır.
EN İYİ DEMİR KAYNAKLARI
Besinsel olarak en iyi demir kaynakları; yumurta, et ve et ürünleri, balık, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tam tahıllardır. Ayrıca badem, kuru erik ve siyah kuru üzüm de iyi birer kaynaktır. Bu yemişler için ara öğünler çok uygundur.
İlgili 44 soru bulundu
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Çoğu durumda kansızlık; hamilelik öncesi dönemde ya da hamilelik sırasında, beslenme programınızda yeterli demir olmamasından kaynaklanır. Bazen de B12 ya da folik asit eksikliği ve böbrek hastalığı gibi altta yatan başka bir durum da kansızlığa neden olabilir.
Demir desteği uygulaması; Ek-2'de yer alan rehber içeriği esas alınarak gebeliğin 4. ayının başından (ikinci trimestır) itibaren gebelik süresince altıay ve doğum sonrası üç ay olmak üzere toplam dokuz ay süreyle, elementer demir ihtiva eden uygun demir preparatı kullanılarak yapılacaktır.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Hamilelikte aşırı kansızlık ise, daha ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle ilk etapta tüm anne adaylarının kan değerlerini bilmesi ve düzenli olarak takip altında olması gerekmektedir. Ağır kansızlık, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum ve bebekte gelişme geriliği gibi riskleri ortaya çıkarır.
Demir hamilelik döneminde kan yapımına destek olur. Vücudun demir ihtiyacı nasıl karşılanır? En iyi demir kaynakları kırmızı et, yumurta, üzüm ve dut pekmezi, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile fındık, fıstık gibi yağlı tohumlardır.
GEBELİK'te ANEMİ
Gebelikte anemi CDC tarafından 1989 yılında 1. ve 3. trimester için Hgb değerinin: 11 g/dl'nin, hemotokrit değerinin %33'ün altında olması, 2. trimester için ise Hgb değerinin: 10,5 g/dl'nin veya hemotokrit değerinin %32'nin altında olması olarak tanımlanmıştır.
Anne adayları günde en az 2-3porsiyon demir içeren gıdalar almaya özen göstermelidir. Demir içeren gıdaların başında Sakatatlar ve et gelir. et yiyemeyenler için Yeşil sebzeler, Kuru üzüm , pekmez, Fındık, fıstık, Yumurta, Kurubaklagiller sayılabilir.
Gebelik döneminde demir ilacı (halk arasında kan hapı) kullanımı üçüncü aydan itibaren rutin olarak önerilmektedir. Bu ilaçlar +2 veya +3 değerlikli demir içerirler, gebelik sırasında anemi (kansızlık) gelişimini önlerler. Bazen de zaten mevcut olan kansızlığın tedavisi için kullanılırlar.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
En iyi demir kaynağı olan gıdalar kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve demirle zenginleştirilen (içine demir katılan) besinlerdir. Bu gıdaları düzenli olarak tüketmiyorsanız veya demir takviyesi almıyorsanız öte yandan demir kaybınız oluyor ise sizde demir eksikliği anemisi gelişme olasılığı daha fazladır.
Hamilelikte demir depoları normal olan (ferritin 30ng/ml den fazla) anne adaylarının günlük 30-60mg demir almaları yeterlidir. Bu miktarda demir birçok vitamin ilacının içerisinde (decavit,elevit)bulunur.
“Hamilelikte vitamin ilacı kullanılmazsa ne olur?” diye merak ediyorsanız yapılan araştırmalar sağlıklı anne adaylarının gebelik sırasında herhangi bir vitamin desteği almaması hem kendileri hem de bebekleri için bir problem yaratmayacağı yönünde.
DEMİR İLACI İÇTİKTEN KAÇ SAAT SONRA YEMEK YENİR? Demir ilacı ile birlikte kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller pekmez, susam, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. Demir ilacı aldıktan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerek.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir.
Demir eksikliği ayrıca saç dökülmesi, özellikle bacaklarda sürekli bir huzursuzluk hissi yaratan belli belirsiz kas ağrıları ya da kramplar, kronik baş ağrıları, uyku problemleri, konsantrasyon güçlüğü gibi günlük hayatımızı çok yönlü olarak etkileyen ve hayat kalitemizi bozan birçok şikayetin de temelini oluşturabilir ...
Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri